TSKB Ekonomik Araştırmalar, kritik bilgilerin yer aldığı yeni deprem raporu yayımlandı!
TSKB Ekonomik Araştırmalar, Kahramanmaraş depremlerinin uzun vadeli etkilerini ve afet bilincinin önemini ele alan yeni bir rapor yayımladı. Buna göre, raporda, afetlerin etkilerinin sadece bir takvim yılı ile sınırlı kalmadığına dikkat çekildiği ifade edildi.
TSKB Ekonomik Araştırmalar, afet bilinci ve hazırlık seviyesini artırmayı hedefleyen "Virgül – Deprem Yılı Sadece Bir Yıl Değildir" başlıklı yeni raporunu kamuoyu ile paylaştı.
ekonomim.com'da yer alan habere göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana bölgenin ekonomik durumuna dair tespitler ve yeniden yapılanma sürecine ilişkin öneriler raporda yer alıyor. TSKB, afetlerin etkilerinin bir takvim yılıyla sınırlı olmadığını belirterek, 2024-2026 döneminde araştırma ajandasını "afet bilinci ve hazırlıklılığı" çerçevesinde şekillendireceğini ifade etti.
AFETLERİN ETKİLERİ KONUŞULDU
Rapor, depremlerin ekonomik ve sosyal etkilerinin sadece bir yıl ile sınırlı kalmadığını, yeniden yapılanma sürecinin çok yıllı bir perspektifle ele alınması gerektiğini savunuyor. TSKB'nin önceki raporlarında da vurguladığı gibi, depremin etkileri sadece afetten etkilenen şehirlerle sınırlı değil. Bu yeni raporda ise, afetlerin uzun yıllara yayılan etkileri ele alınıyor.
HER YIL BİR RAPOR YAYIMLANACAK
TSKB, 2024-2026 döneminde her yıl bir rapor yayımlayarak, deprem bölgesindeki toparlanmayı izlemeyi ve Türkiye'nin stratejik kalkınma alanlarına odaklanmayı hedefliyor. Bu raporlar, afet dayanıklılığı ve yeniden yapılanma süreçlerinde makroekonomik değerlendirmeler ve somut öneriler ile değerlendirmeler yapacak.
SOSYAL AĞLARIN ONARIMI ÖNEMLİ
Raporda, deprem bölgesindeki toparlanma sürecinde, fiziki imkanların onarılmasının yanı sıra, sosyal ağların onarılmasının da kritik öneme sahip olduğu belirtildiği kaydedildi.
Barınma sorunlarının çözülmesi, insanların işlerine ve yaşamlarına dönmelerine yardımcı olurken, sosyal ağların güçlendirilmesi, bölgenin yeniden canlanmasında kilit bir rol oynayacak. Raporda, afetlerin cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiği vurgulanıyor. Deprem bölgesinde kadınların istihdam oranlarının ve göreli ücretlerinin azaldığı belirtilirken, bu durumun cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirdiği ifade ediliyor. Kadınların ekonomik hayata katılımının artırılması gerektiği, toplumsal dayanıklılığı güçlendirecek bir adım olarak öne çıkarılıyor.
AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!
Binalarda hasar kaydı bilmecesi sürüyor! Önce az, sonra ağır hasarlı raporu verildi!
İstanbul'da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL'ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?