28 / 04 / 2024

İstanbul'da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL'ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

İstanbul'da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL'ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

Beklenen Marmara depremi sebebiyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenlerin sayısı arttı. Peki İstanbul'da evlerin deprem raporu var mı? İşte emlakçılarla yapılan o araştırma...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, 11 şehirde büyük yıkıma ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 7'den büyük iki depremin ardından, büyük depremin beklendiği İstanbul sık sık deprem riskiyle gündeme geliyor. 

Beklenen büyük Marmara depreminin ne zaman yaşanacağı bilinmiyor fakat, deprem uzmanları zamanın kısaldığına dikkat çekiyor. 

Hürriyet'ten Gizem Coşkunarda'nın haberine göre; farklı bölgelerden, farklı bütçelere göre depreme dayanıklılığı raporla sabit konut arayışı yapıldı. 25 emlakçı ile yapılan görüşmelerin ardından, 1999 öncesi eski binaların kat maliklerinin, yıkım kararı korkusuyla binalarını analiz ettirmek istemediği, bu tarihten sonra inşa edilen binalarda oturanlarınsa ‘Nasılsa yeni’ diye rapora gerek görmediği ortaya çıktı. 

İstanbul da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

Görüşülen emlakçılardan yalnızca biri, Sancaktepe’de kiralık bir konut olduğunu, 2008 yılı yapımı bu evin olduğu binadaki kat maliklerinin analiz için belediyeye başvuru yaptığına, henüz bakılmadığını ama analiz sonrası raporun ilana ekleneceğine dikkat çekti. 

Semtine göre değişiklik göstermekle beraber İstanbul’un merkezi sayılabilecek Beşiktaş, Suadiye, Bakırköy gibi bölgelerde 25 bin TL'nin altında kiralık konut bulunmuyor, üstelik bunlar da oldukça eski konutlar. Buralarda 1999 sonrası inşa edilen, özellikle üç-dört yıllık binalardaki dairelerin kira fiyatlarıysa resmen dudak uçuklatan cinsten. 

Söz konusu görüşmelerde ortaya çıkan diğer bir durum da emlakçıların ‘zemin etüdü’ ve ‘analiz raporu’ ifadelerinden hiç hoşlanmadığı oldu. 

Emlakçılar, “Bina güvenli mi” sorusunu duyunca ya ses tonları değişiyor ya da insanları 60 yıllık binaların sağlam olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Bir emlakçı "Burası bitişik nizam hanımefendi, yan binalar hep yeni, o yüzden risk azalıyor" ifadelerini kullandı. 

İstanbul da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

Yapılan araştırmalarda, Suadiye'de fiyatı 45 bin TL olan bir evin deprem raporu sorulduğunda, binanın yedi yıllık olduğu ve yeni olması sebebiyle de kat maliklerinin rapor almaya ihtiyaç duymadığı belirtildi. 

Bakırköy'deki 38 bin TL fiyatı olan bir dairenin ise 30 yıllık olduğu, ancak emlakçının depreme dayanıklı raporunun olup olmadığını bilmediği belirtildi. Ayrıca, emlakçı kendisine yöneltilen 'Ben zaten eski bir binadan bu yüzden taşınıyorum. Üstelik kiram düşük, daha güvenli olmayan bir binaya neden çıkayım bu durumda?' sorusuna binada oturan bir doktorun binaya güvenli dediğini söyledi. 

İstanbul da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

Beşiktaş'ta 37 bin TL fiyatı olan bir ev için aranan emlakçı ise binanın 60 yıllık olduğunu belirtti ve "1999 öncesi yapılan bütün binalara risk analizi yapıldığında hepsi çürük çıkar" dedi. 

Ayrıca emlakçı, yüzde 99 rapor alınan bir bina olmadığını, sıfır binalara bakılması gerektiğini dile getirdi. 

Etiler'de kira bedeli 20 bin TL olan bir 40 yıllık binada bulunan ev için ise emlakçıdan "Bu binalarda öyle rapor almıyorlar. Yeni binalar var, güvenli ama onlar da 90 bin TL açıklaması geldi. Emlakçı yeni binalarda da rapor olmadığını belirtti. 

İstanbul da eski dairelerin kiraları bile 25 bin TL ye kadar yükseldi! Evler depreme dayanıklı mı?

Özellikle İstanbul’da yüksek kiraya gücü yetmeyen kişiler riskli yapılarda oturmaya devam ediyor. İBB Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, Ağustos ayındaki açıklamasında, binasını kontrol ettirmek isteyenlerin başvuru sayısında nisan ve mayıstan itibaren ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çekmişti. 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, bir yapının sağlamığının ancak mühendisler tarafından yapılan incelemeler ve raporlamalarla belli olabileceğine dikkat çekerken, İnşaat Mühendisleri Odası geçmiş dönem Kocaeli şube başkanı Kahraman Bulut da "99 depreminden sonra yapılan inşaatları yapı denetim tarafından kontrol edildiği için hem de yeni yönetmeliklere uygun yapıldığı için sağlam kabul ediyorduk" diyerek, ancak Kahramanmaraş depremlerinden sonra yeni binaların da yıkdılığını, bu nedenle binaların risk tespiti yapan lisanslı firmalara kontrol ettirilmesi gerektiğini söyledi. 

Son dakika! O ilde 3.9 büyüklüğünde deprem! 

Yerinde dönüşüm projesinin ayrıntıları belli oldu! İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan  İzmir  uyarısı: 6.5 ile 7 şiddeti arasında sallanacak! İşte en riskli 14 ilçe...


Geri Dön