TÜGİAD Başkanı Yıldırım’dan genç nüfus çıkışı: ‘Avantajı kaybetmeden istihdam politikası üretilmeli’
TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım, Türkiye’nin elinde bulundurduğu genç nüfus avantajına dikkat çekti. Yıldırım, “Avantajı kaybetmeden istihdam politikası üretilmeli” dedi.
Ankara’da gerçekleştirilen Yerel Yönetimlerde Yenilikçi Sosyal Politikalar Çalıştayı'nda bir sunum yapan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, Türkiye’de nüfusun yaşlanmaya başladığına vurgu yaparak, genç nüfusa istihdam alanları sağlanmasının ekonomik ve sosyal bağlamda önem taşıdığını söyledi.
Meydana gelen depremlerin her defasında acı dersler verdiğini ve Türkiye’nin her defasında yeni gelişmeler kaydettiğini ifade eden Yıldırım, nüfusun kalitesi ve güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler verilerine göre 2022 yılı itibari ile Türkiye nüfusunun yüzde 64,2 kadarı 15-59 yaş bandındayken 2050’de bu oranın yüzde 55,9’a düşmesi tahmin edilmektedir. TÜİK tarafından paylaşılan doğurganlık hızı verileri de Birleşmiş Milletler öngörülerini desteklemektedir.
Toplam doğurganlık hızı 2001’de 2,38 iken 2022’de ise 1,62’ye düşmüştür. Bu oran, nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10’un oldukça altındadır. Bu açıdan genç nüfus avantajımızı kaybetmeden uygulanacak istihdam politikaları stratejik açıdan önem arz etmektedir.”
“KÂĞIT ÜZERİNDE YAPILAN STAJLAR YETERSİZ”
Dünya gazetesinin haberine göre, TÜGİAD üyelerinin, teknik işlerde istihdam edilecek ara eleman bulmakta güçlük çektiğini söyleyen Yıldırım, TÜGİAD’ın seneler önce nitelikli finansman ve personel problemini gündeme getirdiğini hatırlatarak, “Bu problemlerin çözülmesi durumunda Süper KOBİ’lerimizle her türlü krizin üstesinden geliriz” şeklinde konuştu. Üniversite eğitimlerinin oldukça teorik kalmasından dert yanan Yıldırım, kâğıt üzerinde yapılan stajların yetersiz kaldığının altını çizdi. Ülke çapında tek bir asgari ücret uygulandığını kaydeden Yıldırım, işe ilk girişte uygulanan baz ücretin belli bir zaman sonra kıdem, bölgesel ve sektörel konuda farklılık göstermesinin doğal olduğunu paylaşarak, konunun taraflarca tartışılmasını önerdi.
“AYLARCA İSTİHDAM EDECEK İNSAN BULUNAMADI”
Marmara Sanayi Bölgesi’nin, Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 24,59 kadarını, çalışma çağındaki nüfusun yüzde 25,7 kadarını, genç nüfusun yüzde 23,17 kadarını ve toplam aktif sigortalı sayısının da yüzde 31,49 kadarını oluşturduğuna vurgu yapan Yıldırım; “Kahramanmaraş depremlerinin ardından Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve hatta Adana’da depremden zarar görmese de istihdam edilecek insan bulunamadığı için aylarca faaliyete geçemeyen işyerleri oldu” dedi.
Sosyal yardımlara bir yenisi daha eklendi! Ödeme tarihleri belli oldu! Hemen başvurun!
Yeni yılda asgari ücrete tamı tamına yüzde 65 zam! 5 formül peş peşe açıklandı! İşte o formüller...