27 / 04 / 2024

TUGİAD İzmir için Kentsel dönüşüm raporu hazırladı!

TUGİAD İzmir için Kentsel dönüşüm raporu hazırladı!

Kentsel dönüşüm çalışmaları içinde başvuru niteliğinde bir rapor hazırlayan dernek, Körfezin içine kültür ve sanat merkezi ile Alsancak Limanı'nından Kadifekale'ye uzanan bir teleferik projesi önerisinde bulundu...



TÜGİAD Ege Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu tarafından hazırlanan rapor dün Bayraklı Tovver'daki dernek merkezinde Yönetim Kurulu Başkanı Musa Turan ve Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Evren Taşkıran tarafından açıklandı. 

Dönüşümde vizyona ihtiyaç var Toplantıda konuşan TÜGİAD Ege Şube Başkanı Musa Turan, İzmir'in kent kimliğinin belirlenmesinin çok önemli olduğunu bu nedenle böyle bir rapor hazırlama ihtiyacı hissettiklerini söyledi. Dünyada marka olan kentlere bakıldığında mutlaka sembol yapılarının olduğunu ifade eden Turan, "İzmir'in herşeyden önce bir vizyona ihtiyacı var. Kentsel Dönüşüm Komisyonumuzdaki mühendis ve mimar arkadaşlarımız İzmir'in dönüşümü için neler yapılması gerektiğini bu raporda ifade ettiler. Biz İzmir'in dünya kentlerinde olduğu gibi dönüşümünü istiyoruz. Bu raporla görüşlerimizi ortaya koyduk. Önerilerimizin dikkate alacağına inanıyoruz" dedi. 


Raporu açıklayan TÜGİAD Yönetim Kurulu üyesi Evren Taşkıran ise İzmir'de bugüne kadar yapılan mimari uygulamaların kenti dünya arenasında hak ettiği noktaya taşıyamadığına işaret ederek, kentsel dönüşümü İzmir' in yakın tarihinde karşısına çıkan en büyük fırsatlardan biri olarak değerlendirdiklerini kaydetti. 

Simgesel kimlik çalışması yapılmalı Kentin merkezinde ticari, sanayi, konut alanları ile yasadışı yapılaşmaların iç içe geçmiş olduğunu dile getiren Taşkıran, "Dönüşümle birlikte yüzde 70' i şehir merkezinde olmak üzere, yüzde 85' inin yenileneceği öngörülen  İzmir  için sorulması gereken soru dönüşümün nasıl olacağıdır. Manhattan tarzı bir gökdelen şehir mi, merkezinde sanayisini barındıran bir endüstri şehri mi, yoksa Akdeniz' e kıyısı olan bir ticaret, turizm ve liman kenti mi? Kentsel dönüşümle birlikte ve İzmir' i marka bir şehir haline getirerek dünya şehirleri arasında hak ettiği yere taşıyabilmek adına, İzmir' in kent kimliğine ait bir nosyon oluşturulması, dolayısıyla kentin geçmişine ve geleceğine yönelik kapsamlı bir simgesel kimlik çalışmasının hazırlanması gerekmektedir" dedi. 


Ege Telgraf


Geri Dön