24 / 12 / 2024

Tüketici güveni Şubat ayından itibaren yükseldi!

Tüketici güveni Şubat ayından itibaren yükseldi!

TÜRKONFED Aylık Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye'de tüketici güveninin şubat ayından itibaren hızlı bir yükselişe geçtiği, genel gidişata yönelik beklentilerde hem tüketici hem üretici tarafında çok önemli bir artış olduğu belirtildi...



Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Aylık Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye'de tüketici güveninin şubat ayından itibaren hızlı bir yükselişe geçtiği, genel gidişata yönelik beklentilerde hem tüketici hem üretici tarafında çok önemli bir artış olduğu belirtildi.


TÜRKONFED, Mayıs 2014 için hazırladığı "Aylık Ekonomik Görünüm Raporu"nu açıkladı. Risklerin azaldığı, fırsatların ise belirginleştiğine dikkat çekilen raporda, ekonomideki canlanmanın yanı sıra enflasyonun yükselen grafiğine işaret edildi. İhracat ve üretimdeki artışın altı çizilen raporda, küresel ekonomideki toparlanmaya vurgu yapıldı.


Ülke ekonomisinin seçim öncesi düşük büyüme patikasına döndüğü dile getirilen raporda, özellikle nisan ayında ise temkinli bir canlanma olduğu kaydedildi. Raporda, "Genel gidişata yönelik beklentilerde hem tüketici hem üretici tarafında çok önemli bir artış var. İhracatın sanayi üretimini canlandırdığı görülüyor. Öte yandan mevcut siparişlerde artış gözlenirken gelecek sipariş, üretim ve istihdam beklentilerinde iyileşmenin izlerine rastlanmıyor" ifadelerine yer verildi.


 


- Tüketici güveni arttı


 


Tüketici güveninin şubat ayından itibaren hızlı bir yükselişe geçtiği belirtilen raporda, şu tespitler yer aldı:


"Gerek siyasi konjonktür, gerekse TL’nin şubat ayından itibaren değer kazanmaya başlaması, tüketici güveninin artışında etkili olmuşa benziyor. Nitekim endeks alt kalemlerine bakıldığında gelecek 12 ayda ekonominin daha iyiye gideceği beklentisinde bir önceki aya göre yüzde 10,6 oranında artış gerçekleşti. Dolayısıyla tüketiciler makro ölçekte ekonomiden umutlular."


 

- Hızlı büyüme şansı



TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça da rapora ilişkin değerlendirmesinde, özellikle küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye için fırsatlar doğurabileceğini aktardı. Onatça, "Türkiye gibi yükselen piyasalar için küresel ekonomideki gelişmeler yeni fırsatlar doğurabilir. Bölgesel riskler bir yana konulursa dış dünyadaki olumlu gelişmeler yapısal reformlarla desteklendiği takdirde hep vurguladığımız düşük büyüme sürecinden çıkmak için bir şans yaratacaktır. AB standartlarında bir ekonomi dileğimiz ve kişi başı gelir hedeflerimiz, iş ve yatırım ortamımızda, siyasal ve toplumsal yapımızda da paralel bir iyileşmeye denk geliyor" görüşünü paylaştı.


AA


Geri Dön