22 / 12 / 2024

Tunus Türkiye'deki otel yatırımcılarını bekliyor!

Tunus Türkiye'deki otel yatırımcılarını bekliyor!

Tunus, golf, otel ve thalasso terapi merkezleri kurulması için Türkiye’den yatırımcı bekliyor. Yılda 6 milyon kişinin ziyaret ettiği Tunus, sayıyı 5 yılda 10 milyona çıkarmak için doğal, tarihi, kültürel zenginliklerine güveniyor.



Akdeniz turizminde ilk destinasyonlardan olan ancak daha sonra Türkiye, Mısır ve Fas’ın da oyuna girmesiyle değişen rekabet ortamına ayak uyduramadığı için gerileyen Tunus, yeniden başlatacağı turizm hamlesinde Türkiye’den de yatırımcı ve turist bekliyor. 


Tunuslu turizmciler, bir yandan Türk turizminin ulaştığı deneyimden yararlanmak isterken, diğer yandan Türk yatırımcılarla Tunus’ta golf, thalasso terapi, sağlık turizmi başta olmak üzere farklı projelerde işbirliği yapmak istiyor. Bu işbirliğinin Türkiye vatandaşlarını da ülkelerine çekeceğini düşünüyor. 


Mağrip Bölgesi’nin en küçük ülkesi Tunus, 45 yıl önce turist çekmeye başladı ve o yıllarda İspanya, İtalya ve Yunanistan’la rekabet ediyordu. Türkiye, Mısır ve Fas ise henüz bu alanda yoktu. Ancak, özellikle 1990’larda bölgedeki değişimi göremeyen, Türkiye başta olmak üzere Mısır ve Fas’ın da Akdeniz turizminde yarattığı yeni rekabet ortamında önlem alamayan Tunus, turizmindeki eski gücünü günümüze taşıyamadı. 


Kuzey Afrika ve Ordoğu’da dengeleri değiştiren Arap Baharı’nın fitilini yakan Tunus’taki Yasemin Devrimi 23 yıl ülkeyi yöneden Zeynel Abidin Bin Ali’yi iktidardan alaşağı etti ancak olaylar ülkenin turizmine zarar verdi. Son olarak mart ayında başkent Tunus’ta dünyanın en büyük mozaik müzesi Bardo Müzesi’ne yapılan terör saldırısında çok sayıda turistin öldürülmesi ülke için kara bir gün olarak tarihe geçti. Nisan ayında turist sayısı yüzde 35 düştü. Rezarvazyon iptalleri yaşandı ve bu yılın ilk 4 ayında turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21, gelirleri ise 26.3 düştü. 


Krizde hedef büyüttü 


Tunus, milli gelirinin yüzde 19’unu sağlayan turizm sektöründe ortaya çıkan kriz ortamında, hedef büyüttü ve yeniden Akdeniz turizminde güçlü olduğu yıllardaki konumuna yükselmek için çalışmaya başladı. Bir yanı deniz bir yanı çöl olan Tunus, Akdeniz kıyısındaki Hammamet ve Souse’da yoğunlaşan tesisleri ile ucuz tatil olanağı sunuyor. Ülkenin 240 bin olan toplam yatak kapasitesinin yaklaşık yüzde 25’inin bulunduğu Hammamet Tunus’un Antalya'sı konumunda. İkinci büyük turizm beldesi Souse’nin yanı sıra Monastir, Nabbul, Kairouan ülkenin doğal, tarihi ve kültürel zenginlere sahip kentleri. Kayrevan kentinde bulunan Seydi Ukba Ulu Camisi Kuzey Afrika’da yapılan ilk cami olmasının yanı sıra Batı İslam sanatının en eski ve en görkemli anıtı olarak da ağırlıklı olarak Müslüman turistlerin uğrak noktası olmuş durumda. Mağrib camilerinin atası sayılan yapı büyüklüğünün yanı sıra Batı İslam üslubunu en iyi yansıtan örneklerden olan üç katlı, görkemli minaresi ile de dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Tunus’taki Bordo Müzesi, El Jem’de görkemli Roma anfi tiyatrosu, Mavi çerçeveli beyaz evleri ile Sidi Bu Said, dünyadaki en iyi korunmuş Roma hamamları ile Kartaca ve Sahra Çölü ülkenin turizmdeki başlıca zenginlikleri.


'Golf ve sağlık turizminde işbirliği mümkün'


Ülkenin en büyük turizmcilerinden, Tunus Otel Sahipleri Birliği Başkan Yardımcısı ve Hammamet Bölgesi Oteller Birliği Başkanı Habib Bouslama, turizm konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’den turist ve yatırımcı çekmeyi amaçlıyoruz. Türk yatırımcılarla Tunus’ta özellikle thalasso terapi ve golf turizmi konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Avrupa’ya yakın olduğumuz için ülkemizde golf turizmine çok talep var. Kışın Avrupa’da golf sahaları kapalı iken bizde iklim müsait. Bunun yanında sunduğumuz fiyatlar da cazip. Golf alanları otobanlara yakın kurulduğu için ulaşımı çok kolay. Otaban girişine 15 dakika, havalimanına 30 dakika mesafede. Golf alanlarımız deniz ve dağ manzarasına sahip. Hammamed ve Jedide’de golf alanları var. Buralarda Avrupalı spor kulüplerine de kışın kamp imkanı sağlayacağız.” Bouslama, Tunus’un 45 yıl önce turizme başladığını ve başlangıçta Türkiye’den turizmi öğrenmek için heyetler geldiğini, ancak Akdeniz’de değişimin Türkiye lehine gelişirken, Tunus’un gerilediğini, şimdi ise Tunus’un Türkiye’nin birikimlerinden yararlanmak istediğini vurguladı. Tunus’un yeniden turizmde hamle yapmak için atağa geçtiğini belirten Bouslama, “ Ona göre stratejimizi belirledik. 2014 yılında 6 milyon turist geldi. Hedefimiz bu sayıyı 5 yılda 10 milyona ve daha sonra 20 milyon kişiye çıkarmak. Bu açıdan yabancı yatırımcılarla yeni oteller kurmak istiyoruz. Türk yatırımcıların Tunus’a yatırım yapması buraya Türkiye’den turisleri de çeker. Tunus iç bölgelerinde yatırımcılar için önemli teşvikler de sunuyor. Tunus’un en modern ve büyük havalimanını TAV yapıyor. Bunun yanında konut yatırımı yapan Türk firması var. Bunların başka firmalara da öncülük edeceğini umuyoruz” diye konuştu. Habib Bouslama, Tunus’un ikinci turizm beldesi olan Sousse’de, merkezde ve denize sıfır konumda 17 bin 400 dönüm arazi içinde yarım kalmış bir oteli olduğunu, bu arazide Türk işadamları ile ortak projeler geliştirmek istediğini söyledi.



Dünya


Geri Dön