08 / 11 / 2024

Turizm dünyasının yeni fenomeni: Alternatif konaklama!

Turizm dünyasının yeni fenomeni: Alternatif konaklama!

Turizmde otel ve tatil köyüne alternatif birçok yatırım imkanı bulunuyor. Apartman dairesi, villa, yalı, rezidans, yayla evleri ya da tekneler de klasik konaklama mekanlarına alternatif oluşturmaya başladı.





Turizmde otel ve tatil köyüne alternatif birçok yatırım imkanı bulunuyor. Turizm sektörüne yönelmek isteyen girişimciler, otel ve tatil köylerine alternatif olarak apart otel, butik otel, pansiyon ya da kamp yerine yatırım yapabileceği gibi evlerini de konaklama mekanlarına dönüştürebilir. 


Apartman dairesi, villa, yalı, rezidans, yayla evleri ya da tekneler de klasik konaklama mekanlarına alternatif oluşturmaya başladı. 


Türkiye'ye gelen turist sayısının her geçen yıl artmasına karşın, bazı yerlerde turistik tesis yatırımlarının yetersiz oluşu yatırımcıların iştahını kabartırken, girişimcileri de alternatif konaklama imkanlarına yönlendiriyor. 


Bazen çok küçük bir sermaye ile evinizin kapılarını yerli ya da yabancı turistlere açabilir, bazen de "kayda değer" bir sermaye ile butik, apart otel ya da pansiyonları satın alarak ya da kiralayarak turizm sektörüne adım atabilirsiniz. 

Dünyada birçok insan ister turistik, ister iş amaçlı olsun, ziyaret ettiği şehirlerde kolayca erişebileceği, maliyet açısından kendisini büyük yükler altına sokmayacak ve zaman esnekliğine sahip alternatif konaklama seçenekleri arıyor. Bundan dolayı tüm dünyada yükselişteki bir ihtiyaç haline gelen alternatif konaklama, ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde potansiyeli fark edilerek sektörün işleyişi, standartları ve yapısı yasalarla güvence altına alındı. 

Türkiye'de ise onbinlerce ev günlük kiralama sistemi içerisinde yer alıyor. Hükümet, bir süre önce yayımladığı genelge ile günübirlik kiraya verilen evler ve apart daireleri kayıt altına aldı. 


İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir genelge hazırlayıp alternatif konaklama alanlarının kimlik bildirim sistemine tabi olması gerektiği konusunda valiliklere bildirimde bulundu. Böylece sistemin Türkiye'de legal altyapısının temelleri atılmış oldu. 


Alternatif konaklama sektörü büyüyor Turizmde hızla yükseliş kaydeden alanlardan biri de alternatif konaklama. Ülkemizde yıllardır bulunmasına karşın online ortama taşınması ile popülerlik kazandıktan sonra Türkiye ve dünya turizminde yeni bir trend haline geldi. Klasik otel anlayışının dışında kalan tüm konaklama alanları alternatif konaklama olarak değerlendirilirken, bu bir yayla evi, villa, karavan, bungalov ya da bir daire de bu alana girebiliyor. 


Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Türkiye bu yıl içerisinde turizm gelirlerini artıran dünyadaki ilk 3 ülkeden biri. Alternatif konaklama sektöründe de buna paralel bir büyüme yaşanıyor. 2012'ye göre sektör bu yıl yüzde 30 civarında büyüme gösterdi. Sektörde gecelik ciro yaklaşık 9 milyon TL olurken, oluşan yatak kapasitesi ise 300 bin. Bu yıl 3 milyar dolar gelir elde etmeyi bekleyen alternatif konaklama sektörü, turizm gelirlerinin yüzde 10'luk düimini temsil ediyor. TÜİK verilerine göre de, Türkiye'de geçen yıl turizmde 373 milyon geceleme yapıldı. Bunun 14.5 milyonu kiralık evlerde gerçekleşti.


Alternatif konaklama online ortama taşındı Türkiye'de online olarak satışa açık ve sürekli rezervasyon yapılan 45 bin alternatif konaklama mekanı bulunuyor. Bu rakamlar, internet üzerinden kayıtlı satışa sunulmayan alternatif konaklama mekanları ile birleştirildiğinde, yaklaşık 60 bin civarında bir rakama ulaşılıyor. 


En büyük ilgi İstanbul'a Nisan 2013'te "günlük kiralık ev" konsepti ile faaliyet gösteren işletmelerin çıkarlarını gözetmek ve onları temsil etmek amacıyla kurulan Alternatif Konaklama Derneğinin Başkanı Mehmet Ülkü, söz konusu mekanların yasal bir mevuzata kavuşması için çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, alternatif konaklamanın İstanbul başta olmak üzere büyük şehirler ile kıyı kentlerinde daha çok talep gördüğünü söyledi. 


Turizm gelirleri arasında değerlendirilmeli CloudArena Kurucu Ortağı Ali Beklen, alternatif konaklama mekanlarının, gezginler için ziyaret etmek istedikleri veya işlerini yapacakları yerlere yakın veya toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilecekleri bir konumda olmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'u örnek olarak gösterecek olursak; Taksim, Kadıköy ve Sultanahmet gibi bölgelerdeki kısa dönem kiralıklar gezi ve alışveriş amacıyla seyahat edenlerin gözdesi. 


Beylikdüzü ve Harbiye gibi ilçelerdeki kısa dönem kiralıklar ise iş amacıyla İstanbul'u ziyaret edenler tarafından tercih ediliyor" dedi. Vakit sıkıntısı olmayan, şehri yerlisi gibi deneyimlemek isteyen turistlerin tarihi yarımada ve Taksim gibi gezilecek yerlere kolayca ulaşabilecekleri yerleri tercih ettiğini belirten Beklen, alternatif konaklamadan elde edilen gelirin turizm gelirleri arasında değerlendirilmesi ve gelir kalemlerine eklenmesi gerektiğini söyledi. Beklen, HotelRunner platformu üzerindeki tesislerin yüzde 10'unu alternatif konaklama modelindeki mekanların oluşturduğunu bildirdi. 




Dünya




Geri Dön