23 / 11 / 2024
fuzul

Turizm sektörü için istihdam desteği paketi açıklandı!

Turizm sektörü için istihdam desteği paketi açıklandı!

Zor durumdaki turizm sektörüne devlet destek üstüne destek açıklıyor. Son olarak sektör için istihdam desteği paketi açıklandı. Turizmde zor bir yıl öngörülen Antalya'da sektörün beklediği istihdam desteği de belli oldu.




İstihdam destek paketiyle gelen en önemli yenilik, sezonluk çalışan personeli ilgilendiriyor. Yeni paketle 9 ay çalışan, 3 ay sözleşmesi askıya alınan turizm çalışanlarının, askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve maaşları devlet tarafından karşılanacak. Turizm personeli kış aylarında da evine ekmek götürebilecek.


5 BAŞLIKLI DESTEK

Turizm sektöründe çalışanların istihdam ve eğitimine yönelik beş maddeden oluşan istihdam destek paketini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal birlikte açıkladı. Paket, istihdam ve eğitimi desteklemenin yanı sıra sektörde yabancı çalışanlardan yeni işe gireceklere kadar birçok alanda düzenleme içeriyor.


ANTALYA'DA 31 BİN KİŞİ

Paketle ilgili bilgi veren Bakan Soylu, 31 bin 619'u Antalya'da olmak üzere, 2015'te Antalya ve Muğla'da konaklama sektöründe çalışan 44 bin 753 kişinin 9 ay çalışıp, 3 ay askıda tutulduğunu belirterek, yeni düzenlemeyle bu çalışanların 12 ay maaş almasının önünün açılacağının altını çizdi. Soylu, "Bu çalışanlar eğer bu yıl da 9 ay boyunca çalışabilme kabiliyetine sahip olursa, biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını ödeyeceğiz" dedi. Soylu, 260 milyon lira kaynak ayrılan program kapsamında, kış aylarında çalışanlara yönelik işverenler tarafından mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi verileceğini ifade etti.


TANITIM PERSONELİ

Bir diğer yeni düzenleme ise havalimanlarına ile müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen personelin istihdam edilmesi olacak. Bakan Soylu, Antalya ve Gazipaşa havalimanları da dahil olmak üzere 8 havalimanında bin 200 kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Bu personelin Türkiye'ye gelen turiste yönlendirme yapacağını ifade eden Soylu, program için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayrıldığını duyurdu.


YABANCI İŞÇİ DÜZENLEMESİ

Paket kapsamında turizmde yabancıların çalışma izinlerinde de kolaylıkların sağlanacağını vurgulayan Soylu, "İşverenlerin yabancılara ödeyecekleri ücretler ile SGK'ya ödemekte oldukları prim miktarları üçte bir oranında indirilecek" dedi. Soylu, bu desteğin turizm seyahat acenteleri, belgeli tatil köyleri, turizm-animasyon organizasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerini kapsadığını sözlerine ekledi.


DENKLEŞTİRME

Yeni pakette turizmde mevsimliğin önlenmesi, tecrübeli ve nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi için de denkleştirme uygulanmasının önü açıldı. Bakan soylu, denkleştirme süresinin 4 aya çıkartıldığını, bu sürenin toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar arttırılmasına imkan sağlandığını söyledi. Soylu, yoğun çalışılan yaz ayları ile çalışılmayan kış ayları arasında denkleştirmenin yapılabileceğini aktardı.


SEKTÖREL EĞİTİMLER

Turizm sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirilmesinin de paketin maddeleri arasında olduğunu belirten Soylu, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesinin desteklendiğini söyledi. Otel ve konaklama yerlerinde geçen yıl 3 bin 156 kişiye iş başı eğitim verildiğine işaret eden Soylu, bu yılın sonuna kadar yaklaşık 15 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından faydalanmasının planlandığını kaydetti.


YERLİ TURİZMDE YÜZDE 25 ARTIŞ

Bakan Mahir Ünal ise destekler için yaklaşık 2 aydır çalıştıklarının altını çizerek, sadece turizm sektörüne yönelik kamu yararı olan çalışma modeli getirdikleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na teşekkür etti. Bu dönem sektör temsilcileriyle erken rezervasyona önem verdiklerini vurgulayan Ünal, "Yerli turistlerimizin erken rezervasyon oranları bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Şu an itibarıyla 4 milyon civarında bir sayıya ulaştı" diye konuştu. Ünal, yurt dışı rakamlarının ise Nisan ayından itibaren, son dakika satışlarıyla netleşeceğini ifade etti. Paketin açıklamasının ardından Soylu ile Ünal, iki bakanlık arasındaki protokolü imzaladı.


ÜÇÜNCÜ DESTEK PAKETİ

Daha önce açıklanan seyahat ve konaklama sektörlerine yönelik destek paketleri dolaylı olarak istihdama da katkı sağlıyordu. Ancak açıklanan son destek direkt olarak istihdama yönelik oldu. İlk destek seyahat alanına gelmişti. Eylül ayına kadar yurtdışından ülkeye turist getiren tüm uçaklara 6 bin dolarlık yakıt desteği ve acentelere 100 bin TL'lik kredi imkanı gibi desteklerin ardından bir sonraki paketten konaklama sektörü aslan payını almıştı. Yarım milyar lirayı aşan hibe ve kolaylık içeren paketle, sektörün borçları bir yıl ertelenerek 3 yıl taksitlendirilmişti.


TURİZM SEKTÖRÜ UMUTLU

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Açıklanan paket beklentilerimizden bir tanesiydi. Kıyı bölgeleri ve resort tesisler gibi mevsimlik tesislere yönelik önemli düzenlemeler var. Çok anlamlı bir destek. Hükümetimize teşekkür ediyoruz" dedi. Açıklanan destek paketlerinin gelişmeye de açık olduğunu anlatan Ayık, "Diyaloga açık bir ortam var. Bu son derece olumlu" dedi.



Sabah Akdeniz










Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Turizmde istihdam teşviki açıklandı. Sadece Muğla ve Antalya’da uygulanacak ücret-prim desteği 3 ayla sınırlandı, yabancı işçi çalıştırmak kolaylaştırıldı. Turizmciler pakete temkinli...


Rusya ile uçak krizi ve terör olaylarının zora soktuğu turizm sektörünün, bir süredir beklediği, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da Kahramanmaraş'taki çalıştayda "Küçük bir paket olacak" diyerek sinyalini verdiği 'istihdama destek' paketi bugün açıklandı. Paket, belirli bir bölgeyle ve üç ayla sınırlı olması açısından Bakan Ünal'ın daha önce verdiği ipucundan çok uzak değil. Ancak her ne kadar daha önce paketin kapsamı ile ilgili Bakan tarafından 'sinyal' verilmiş de olsa bir 'paket' açıklanacak olması nedeniyle beklentiye girmiş olan turizm sektörünün bugün açıklanan desteklere temkinli yaklaştığı gözlendi. Sektör temsilcileri, turizme bir süre önce verilen desteklerin de ilk başta sınırlı olduğunu, daha sonra kapsamının genişletildiğini hatırlatarak istihdam konusunda da benzer bir yol izlenebileceğine ilişkin beklentilerini dile getirdiler.


Antalya ve Muğla'yı kapsıyor


Turizmde istihdam teşviki Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman soylu tarafından açıklandı. Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlana 5 ayrı teşvik unsurunda, ana kalemi oluşturan ve kamunun doğrudan prim-ücret teşviki içeren düzenlemesi, üç ayla sınırlı tutuldu. Bu teşvik sadece Antalya ve Muğla’da geçerli olacak. Süleyman Soylu tarafından açıklanan teşvik paketinin temel unsurları şöyle:


Sektörel İstihdam Destekleme Eğitim Programı (SİDEP):


Sadece Antalya ve Muğla’da uygulanacak. 2015 yılında sektörde çalışıp, sezon sonunda sözleşmesi askıya alınan 44 bin 753 kişilik grup içinde bulunanlara teşvik verilecek. 


Bu kişiler içinde 3 ay ve daha fazla iş akdi askıya alınmış olması şartı alınacak. Yani işçi, 2015 sezonunda 2 ay işsiz kalmışsa kapsama girmeyecek. 


Bu kişiler 2016’da 9 ay çalışırsa destekten faydalanabilecek. Çalışma Bakanlığı toplantının ardından yazılı bir açıklamayla, 31 Mayıs gününe kadar işe başlatılanların da teşvik kapsamına alındı. 


Kapsama giren ve halen işbaşında olanların 3 aylık asgari ücretleri ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Çalışanlarına dil ve kişisel gelişim eğitimi verenlere destek artırılacak.


Sadece Antalya ve Muğla’da uygulanacak bu teşvik için 260 milyon TL kaynak ayrıldı. 

 

Turizme Yönelik Toplum Yararına (Çalışma) Programları:


Antalya, Alanya, Trabzon, Dalaman, Milas-Bodrum, Adnan Menderes, Atatürk, Esenboğa havalimanları, Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen kişiler “toplum yararına çalışma” programı kapsamında istihdam edilebilecek. Bu program için 14.5 milyon TL ayrıldı ve 1200 kişinin işe alınması hedeflendi. 

 

Turizmde Yabancı Çalıştırma İzinlerine Kolaylık:


Bu teşvik uygulamasına göre 2016 yılı içinde; nitelikli ve ihtiyaç bulunan yabancının çalıştırılmasını sağlamak üzere getirilen yabancı işçinin asgari ücretin 3 katı fazla ücret alması zorunluluğu üçte bir seviyesine indirilecek. Uzman ve ustalık nedeniyle çalıştırılan her yabancıya karşılık 10 Türk vatandaşı istihdamı yapılması halinde, her biri (uzman ve usta) yabancı için 5 Türk vatandaşı çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Bu teşvik, Kültür ve Turizm Bakanlığından B belgeli veya belgesiz tüm turizm işletmeleri ile bunların bünyesindeki SPA, güzellik merkezi, spor merkezi gibi yan tesislerde; turizm seyahat acenteleri, tatil köyleri, turizm-animasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerinde uygulanacak. 


Denkleştirme:


Fazla mesailerin verilen izinler ve daha kısa çalışma süreleri uygulanarak denkleştirilmesine yönelik kolaylık sağlandı. Buna göre fazla mesainin yapıldığı dönemi takip eden 4 ay içinde süreler denkleştirilebilecek. Toplu iş sözleşmesi yapılan yerlerde 6 ay içinde denkleştirme yapılabilecek. Bunun için yasa değişikliği yapılacak.

 

15 bin kişiye işbaşı eğitim:


Ücreti İŞKUR tarafından ödendiği için en önemli istihdam teşvik politikalarından biri olan işbaşı eğitimin de sektör için etkin biçimde kullanılacağını belirten Bakan Süleyman Soylu bu kapsamda, yıl sonuna kadar 15 bin kişinin işbaşı eğitimle sektörde çalıştırılacağını belirtti. 


'Kamu çalışanlarının tatili için sektör ile görüşüyoruz'


Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, iç turizmi desteklemek amacıyla kamu çalışanlarının uygun fiyatla tatil yapmasına yönelik bir fikir geliştirildiğini ve sektör ile bunun müzakere halinde olduğunu vurguladı. Turizmde bir değerlendirme yapabilmek için son dakika satışların etkisinin de kapsanacağı nisan-mayıs ayı sonuçlarının da görülmesi gerektiğini vurguladı. 


Mahir Ünal, iç turizmde artış gözlendiğini, erken rezervasyon yaptıranların sayısının yüzde 25 artarak 4 milyon dolayında rezervasyona ulaşıldığını kaydetti. 

Ünal, yurtdışına yönelik olarak kapsamlı bir reklam ve halkla ilişkiler kampanyasının da uygulanmaya başlanacağını açıkladı. 

 

Dünya




Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Turizm Bakanı Ünal ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Antalya ve Muğla’da çalışanların istihdamına yönelik bir destek paketi açıkladı.


Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu turizm sektöründe ve ilk etapta Antalya ve Muğla’da çalışanların istihdam ve eğitimine yönelik beş maddeden oluşan bir istihdam destek paketi açıkladılar.


İlk etapta uygulaması 1 yıllık olacak ve gerekirse kapsamı genişletilecek olan paket, istihdam ve eğitimi desteklemenin yanı sıra sektörde yabancı çalışanlardan yeni işe gireceklere kadar birçok alanda kolaylık sağlanmasına ilişkin ayrıntılar içeriyor.


Her iki bakanın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, pakette yer alan sektörel istihdam ve eğitimi destekleme programının sektörde 9 ay çalışma imkanı bulup sezon dışında kalan 3 ayda çalışma imkanı bulamayan yaklaşık 45 bin kişiye yönelik olduğu söyledi.


Soylu bu kişilerin yüzde 95′inin Antalya ve Muğla’da yer aldığını belirterek, “44 bin 753 kişi için 9 ay çalışmaları halinde kalan üç aylık sigortalarının maliyeti İşkur tarafından karşılanacak. Maliyet 260 milyon TL olacak” dedi. Soylu kalan üç ayda İşkur’un ilgili kişileri sektörün ihtiyaçlarına göre eğitime alınacağını da belirtti.


Turizm Bakanı Ünal da uygulamanın ilk etapta 1 yıllık ve Antalya ile Muğla’ya yönelik olduğunu belirtti ve gerekli olması halinde genişletilebileceğini belirtti.


Öte yandan ilgili bölgelerde yabancı dil bilenlerin istihdam edilmesini de öngören paketin bu bölümü ise 14.5 milyon TL’lik bir maliyet içeriyor.


YERLİ TURİSTLERİN ERKEN REZERVASYONUNDA YÜZDE 25 ARTIŞ


Ünal yerli turistlerin erken rezervasyonlarından bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 artış yaşandığını şu ana kadar 4 milyon rezervasyon yapıldığını da belirtti.


İstanbul ve  Ankara  başta olmak üzere yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı milyonlarca turistin bu yaz Türkiye yerine başka ülkelere yönelmesine ve ekonomiye milyarlarca dolara mal oluyor.


Bir Rus savaş uçağının geçtiğimiz yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rus ziyaretçi sayısının bu yıl, iki sene önceki 4.5 milyondan 1 milyona kadar düşmesinden endişe ediliyor.


Analistler turizmde yaşanan bu kayıpların ekonomiye 0.5 puanlık bir büyüme kaybı anlamına gelebileceğini belirtiyor.

 

Cumhuriyet


Geri Dön