22 / 11 / 2024
fuzul

Turizm sektörü zorda! Binlerce otel satılık!

Turizm sektörü zorda! Binlerce otel satılık!

Turizm sektörü, içinde olduğu krizde Kovid-19 ile iyice zora girdi. Türkiye’nin her yerinde butik otelinden 5 yıldızlısına binlerce otel satışa sunuldu. Bankalarda ise ipotek karşılığı el konulan arsa, fabrika, otel gibi gayrimenkullerin sayısı sürekli çoğalıyor. 




Yeni bir yıla adım attık. Zor bir yıl geride kaldı. Yeni yılda için tek umut aşı. Hayatımızın normalleşmesi ise ancak Haziran sonrasına kalacak gibi görünüyor.

Cumhuriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberine göre; pandemi dünyada büyük bir ekonomik yıkıma sebep oldu. OECD’ye göre işsizlik oranı 1929’da yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviyesinde seyrediyor. Bu bölgede işsizlerin sayısı 54.5 milyona ulaştı.

Turizm sektörü zorda! Binlerce otel satılık!

DEĞERİNİN ALTINDA SATILIYOR

Turizmin tüm aktörleri zor bir süreç geçiriyor. Oteller ise haraç mezat satılıyor. İstanbul’un en lüks butik otellerinden Les Ottoman, borçları karşılığı icradan Akbank’a satıldı. Silivri bölgesinde İstanbul’un en büyük golf tesislerinden birini kuran Ahmet Hamoğlu’nun Klassis Otelleri ve Maxi marketleri ise Halkbank'a satıldı. 

Türkiye’de turizm sektörüne en fazla kredi veren Denizbank’ın CEO’su Hakan Ateş, kısa süre içinde 22 otelin üstelik değerinin çok altında satışının gerçekleştiğini belirtti. 

Bugünlerde gayrimenkul satışı yapılan internet siteleri incelendiğinde; Türkiye’nin her yerinde 5 yıldızlısından butik oteline binlerce otelin satılık olduğu görülüyor. Sadece sahibinden'de satışa çıkarılmış otel sayısı 1700.

Turizm sektörü zorda! Binlerce otel satılık!

İstanbul’da satışa çıkan birkaç otel şu şekilde:

Beşiktaş Kuruçeşme’de denize sıfır butik otel: 1 milyar TL

Beyoğlu Tarlabaşı’nda satılık otel: 16 milyon TL

Topkapı’da 5 yıldızlı otel: 750 milyon TL.

Taksim Meydanı’nda muhteşem konumlu otel: 176 milyon TL

Turizmde en önemli sorun yatırım kredilerinin ödenememesi. Sektörün 100 milyar TL’ye yakın kredi borcu bulunuyor. Birkaç yıldır devam eden ötelemeler, yeniden yapılandırmalarla biriken bir borç stoku haline geldi.

Yalnızca küçük otel yatırımcıları değil büyük turizm grupları için de borçların çevrilmesi büyük problem çıkarıyor. Bir yandan bankacılık için de ipotekleri karşılığında borçlarına karşılık aldıkları gayrimenkuller sorun haline geliyor. 

2023’ten önce gerçek bir toparlanma beklenmeyen sektör patlamaya hazır bir bomba durumunda.

Turizmcinin sesi çok çıkmasa da sessiz bir haykırış var... 

Konaklamadan tur operatörlüğüne yeni bir bakışa, desteğe ihtiyaç bulunuyor.

22 otel gerçek değerlerinin yarısına satıldı!


Geri Dön