28 / 04 / 2024

Türk-İş Genel Başkanı vergi adaletsizliğinden yakındı! Herkes kazancına göre vergisini ödemeli!

Türk-İş Genel Başkanı vergi adaletsizliğinden yakındı! Herkes kazancına göre vergisini ödemeli!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Çalışanlara uygulanan vergi sisteminde adaletsizlikler var. Çözüm basit; çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın. Yapılacak düzenlemelerle ücretli çalışanlar üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli" şeklinde konuştu.



Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikasının 71. kuruluş yıl dönümü için önemli açıklamalarda bulundu. İşçilerin sendikalaşma oranının Türkiye’de yüzde 14 düzeyinde kaldığına dikkat çeken Atalay, yaklaşık 16 milyon işçiden sadece 2 milyon 300 bininin sendikalı olduğunu söyledi.

Dunya.com’daki habere göre sendikalı işçilerin yaklaşık yarısının kamu çalışanlarından oluştuğunu belirten Atalay, sendikaların, özel sektörde sendikal örgütlülüğü artırma çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini ifade etti.

Sendikal örgütlenmenin önündeki her türlü engelin kaldırılmasını isteyen Ergün Atalay, şunları söyledi:

“Siyasi partiler sendikal örgütlenme konusundaki samimiyetlerini artık göstermelidir. Milletvekilleri ve siyasetçiler, öncelikle kendi iş yerlerinde sendikal örgütlenmeyi sağlasınlar. Çalışma hayatındaki birçok sorunun temel nedeni sendikasızlık. Daha iyi bir çalışma hayatına sahip olmak, daha iyi mali ve sosyal haklar elde etmek için sendika örgütlenmesinden başka bir seçenek yoktur. Sendikanın olduğu yerde emek sömürüsü olmaz. Sendikalı çalışan sayısının artması ülkenin ve demokrasinin güçlenmesini sağlar.”

YÜKSEK ENFLASYON ÜCRETLERİ ERİTİYOR

Çalışma hayatının çözüm bekleyen önemli sorunları olduğunu ifade eden Atalay, “İşçiler, emekçiler, emekliler, yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini en ağır şekilde hissediyor. Yüksek enflasyon ücretleri eritirken, çalışanların alım gücünü aşağılara çekti. Çalışanların sofrasındaki lokmasını sürekli küçülten bu süreç kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Türk-İş Genel Başkanı vergi adaletsizliğinden yakındı! Herkes kazancına göre vergisini ödemeli!

VERGİ SİSTEMİ ADİL DEĞİL

Türkiye’de, gelir vergisini ücretlilerin ödediğini, gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretliler tarafından verildiğini söyleyen Ergün Atalay, şunları söyledi:

“Çalışanlara uygulanan vergi sistemi adilsiz. Herkes kazancına göre vergi vermeli. Çok kazanan çok, az kazanan az vergi ödemeli. Yapılacak düzenlemelerle ücretli çalışanlar üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi lazım. Kamuda taşeron işçilik sorunu halen sürüyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin en az önemsendiği iş yerlerinin başında yine taşeron şirketler var. Taşeron uygulaması, güvencesizliği kalıcı hale getirdiğinden, artık ‘taşeron’ lafını ülke gündeminden çıkarmak zorundayız.”

 


Geri Dön