22 / 12 / 2024

Türk kuyumculuk sektörü dünya sıralamasında ilk üçü ele geçirdi!

Türk kuyumculuk sektörü dünya sıralamasında ilk üçü ele geçirdi!

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, kuyumculuğun 40 bin işletmesi ve 300 bin çalışanı olduğunu belirterek, “Kuyumculuk sektörü zamanında sipariş tesliminde dünya birincisi, ihracatta dünya ikincisi, üretimde dünya üçüncüsü” dedi.



Türk kuyumculuk sektörü elde ettiği başarıları dünya sıralamalarında da gösteriyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, kuyumculuğun bugün 40 bin işletmesiyle 250-300 bini doğrudan olmak üzere aileleri ile birlikte 1,5 milyon kişinin ekmek kapısı olduğunu söyledi.

Dunya.com’daki habere göre kuyumculuğun Kapalıçarşı ekolüyle dünyada nam salmış, özgün ürün ve koleksiyonlarıyla ekonomiye en çok katma değer yaratan sektör olduğunu belirten Atayık, “27 sektörün ihracatının kg değeri 1,44 dolar iken bu sektörün ihracatının kg değeri 600-700 dolar seviyelerinde” ifadesini kullandı.

Atayık, ''Türk kuyumculuk sektörü zamanında sipariş tesliminde dünya birincisi, ihracatta dünya ikincisi, üretimde dünya üçüncüsü, pazar payında dünya beşincisi ve dünya mücevher pazarının yüzde 7'si üzerinde paya sahip bulunuyor. Dünyadaki 208 ülkeden 160'ına ihracat yapıyoruz. Yıllık ihracat 7,5 milyar dolar, turistik bölge satışları, DİR işlemleri ve yurt içi satışlarıyla yıllık 25 milyar dolar işlem hacmi olan bir sektör durumundayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de vatandaşlar tarafından altının yatırım aracı olarak kullanıldığını belirten Atayık, “Bu nedenle devlet tarafından takibinin de cari hesap üzerinden değil, finans hesabı olarak yapılması gerekir. Sektörümüz kota nedeniyle uluslararası fiyatlardan farklı fiyatlarla ham madde almak zorunda kalırsa hem üretimimiz azalır, hem de yurt dışındaki rekabet şansı azalmış olur. Kota nedeniyle piyasada oluşan ikili fiyat, perakende esnafımız ile vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, vatandaş ile esnaf arasında fiyat bazlı tartışmalar yaşanırken altın, son tüketiciye pahalı satılmış oluyor” dedi.

SEKTÖRÜN ALTIN İHTİYACI 270 TON

Sektörün ham maddesi olan kıymetli maden ve kıymetli taşların yurt içi üretimler, hurda dönüşü ve ithalat ile karşılandığını belirten Atayık şöyle devam etti: “Sektörün yıllık altın ihtiyacı yaklaşık olarak 270 ton seviyesinde. Son 29 yılın istatistiklerine göre yıllık ortalama 160-165 ton altın ithalatı yapılıyor. Türkiye'deki madenlerin üretimi 42 ton, hurda dönüşü 68 ton civarında. Birçok firmamız, ithal ettiği altın, gümüş takı ve mücevherlerini Balkanlar, Yakın Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. İthal ürünler, firmalara çeşitlilik ve model zenginliği olarak katkı veriyor. Yüzde 20 vergi ile bu imkan bir anlamda ortadan kalkmış oluyor.''


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön