03 / 05 / 2024

Türk Lirası mevduata şok faiz. Diğer bankalar takip edecek mi?

Türk Lirası mevduata şok faiz. Diğer bankalar takip edecek mi?

Kredi faizlerinde beklenen indirimi yapmayan bankaların, cazibesini yitiren KKM hesaplarından olası çözülme için harekete geçtikleri belirtiliyor. Akbank'ın faiz teklifini diğer bankaların takip edip etmeyeceği merak konusu.



Dövizdeki yükselişin durması nedeniyle Kur korumalı Mevduat Hesapları'nda bir çözülme yaşanacağı beklentisi piyasa analistler ve ekonomistler tarafından dile getiriliyor. Ekonomi Manşet'in haberine göre;  KKM'nin cazibesini yitirmesi üzerine hesaplarda biriken yaklaşık 1,5 trilyon lira kendisine yön ararken, hesaplardan çözülen parayı kendine çekmek isteyen bankalar da harekete geçti. Akbank'ın, bugün başlattığı 3 günlük kampanyayla yüzde 22 olan yıllık TL mevduat faizini yüzde 29’a çıkarması da bu anlamda değerlendirilirken Akbank’ı diğer bankaların takip edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

İŞTE BANKALARIN FAİZ ORANLARI

1 milyon TL için bankaların uyguladıkları 1 yıllık faiz oranları

Banka adı           Faiz oranı (%)

Anadolubank     22

Odea Bank                  24

Alternatif Bank   23

ING Bank            22

Fibababanka      18,50

Denizbank          21

Garanti BBVA    17,50

 

Mevduat faizinin baskılanmasının sonuçları ne olur?

Mevduat faizinin baskılanmasının sonucu ne olur sorusunu değerlendiren Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, bankaların fonlamasının en önemli kısmının mevduattan geldiğini belirterek kredi faizinin düşük olmasının ön şartının mevduat faizinin de düşük olması olduğunu açıkladı. KKM hesapları için politika faizinin 3 puan üzerinde bir tavan faiz uygulandığını ifade eden Demiralp, KKM faizinin düşmesi ile eli rahatlayan bankaların TL mevduat faizlerini de düşürebileceklerini kaydetti.  Enflasyon karşısında eriyen alım gücünün zaten nüfusun büyük bölümünün tasarruf edebilme lüksünü elinden aldığını dile getiren Demiralp, tasarruf eden vatandaşların enflasyonun yaklaşık 70 puan altında bir reel TL faizi görünce alternatif aradığını, kurdaki yükselişin enflasyonun altında olmasının KKM’nin cazibesini düşürdüğünü belirtti. Yılın ilk yarısında dayanıklı tüketim mallarına olan talebin artmasının,  borsa, emlak piyasası gibi varlık fiyatlarındaki ciddi artışlar nedeniyle tasarruf sahiplerinin kendilerini enflasyondan koruyacak bir getiri arayışının sonucu olduğunu ifade eden Demiralp, TL'nin döviz karşısındaki değer kaybının da sürdüğüne işaret etti.

Dolarda yükseliş son mu buluyor?

Uygun kredi için yeni dönem başlıyor!

Taşıt kredilerinde deprem! Yüzde 1.29 faiz açıklandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön