28 / 04 / 2024

Türk markaları yurtdışına restoran açıyor!

Türk markaları yurtdışına restoran açıyor!

Yurtdışında restoran ya da kafe açan Türk markaları artık ihracata yönelik devlet yardımlarından yararlanabiliyor...




Yurtdışında restoran ya da kafe açan Türk markaları artık ihracata yönelik devlet yardımlarından yararlanabiliyor. Kahve Dünyası ve Bay Döner markaları bu program kapsamında destek almayı başardı. Bunların yanı sıra programa başvuran Simit Sarayı, Kitchenette ve Güllüoğlu ise onay bekliyorlar. 


Franchising desteklerinden yararlanmak isteyen markaların yurt dışmda bir (otel bünyesinde, otel tarafından kendi markasıyla işletilen lokanta, kafe hariç), yurtiçinde ise en az beş şubeye sahip olması gerekiyor. Şirket sermayesinin yüzde 50’sinin üzerinde yerli olma zorunluluğu var. Şirket yüzde lOOyerliyse söz konusu desteklerden yüzde 50 oranın da yararlanabiliyor. Yüzde 70 yerli sermaye olması durumda ise bu oran yüzde 35’e düşüyor.


Yabancı bir ülkede açacağınız restoran ya da kafenin konsept mimari çalışmaları vc dekorasyon

giderlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Marka Destek Programı kapsamındaki bu desteğin yıllık limiti 400 bin dolar.


Marka Destek Programı kapsa mında çevre, kalite ve insan sağlına yönelik teknik mevzuata uytıııı sağlanabilmesi ve mekanın hijyen, can ve mal emniyeti gibi konularla ilgili her türlü harcama yüzde 50 oranında (50 bin doları geçmeyecek şekilde) destekleniyor. Bu destek kapsamına danışmanlık hizmeti de dahil.


İlk 10 franehise mağazanın kuruluş ve kira masraflarının yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Kira giderleri en fazla iki yıl süreyle sınırlı. Limitse 100 bin dolar. Ayrıca dört yıl süreyle her türlü tanıtım, araştırma, tescil, defile, fuar katılımı, ofis, depo, mağaza kirası ve showroom dekorasyonu gibi yapacağınız masraflar da destek kapsamında.

Para


Geri Dön