12 / 05 / 2024

Türk Motor Merkezi Ekim'de tamamlanacak!

Türk Motor Merkezi Ekim'de tamamlanacak!

THY uçak motorunu 2 milyon $'a onarıp Türkiye'yi merkez yapacak...



Türk Hava Yolları Teknik ve Pratt - Whitney ortaklığında kurulan Turkish Engine Center yılda 300 uçak motoru bakımı yapmayı hedefliyor. Aralık'ta faaliyete geçecek merkezde bir uçak motoru 2 milyon $'a onarılacak...

Türkiye'yi bölge ülkelerin havacılık bakım merkezi yapacak HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) projesinin ilk ayağı Aralık ayında faaliyete başlayacak. Türk Hava Yolları Teknik AŞ'nin yüzde 49, ABD'li uçak bakım şirketi Pratt & Whitney'in ise yüzde 51 ortak olarak kurdukları Pratt & Whitney THY Teknik Uçak Motoru Bakım Merkezi kısa adıyla Türk Motor Merkezi (TEC) projesinde atölye binası Eylül ayında, tesisin kalan kısmı ise Ekim ayında tamamlanacak.

100 MİLYON $ YATIRIM
Sabiha Gökçen Havalimanı içinde 100 milyon dolarlık yatırımla yapılan TEC projesinde ilk motor ise Aralık ayında bakıma alınacak. THY Teknik Genel Müdürü aynı zamanda TEC Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, proje ile ilk yılda 100, sonrasında ise yılda ortalama 300 uçak motoru bakımı yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Demir, tek bir uçak motorunun bakım maliyetinin 2 milyon dolardan başladığını da kaydetti. Projenin Türkiye Motor Merkezi ile Türkiye'yi Ortadoğu, Orta Asya, Avrupa ve Rusya'nın uçak bakım merkezi haline getirmeyi planladıklarını kaydeden Demir, projenin HABOM projesinin de ilk ayağını oluşturacağını açıkladı. HABOM projesinin 750-800 milyon dolara mal olması bekleniyor. Demir "Bu coğrafyalardaki çeşitli şirketlerle uzun vadeli bakım anlaşması imzalamayı planlıyoruz. Halen görüşme halinde olduğumuz havayolu şirketleri var" diye konuştu. Proje ile ilk yılda 250 kişiye istihdam sağlanacak. Demir, ileriki yıllarda bu sayının artırılabileceğini de kaydetti.

DEMİR: KAPASİTE SORUNUMUZ ÇÖZÜLECEK
Demir, THY Teknik olarak Atatürk Havalimanı içerisindeki tesislerde ciddi bir kapasite sorunu yaşadıklarını, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki TEC merkezinin ise kapasite artırmaya yardımcı olacağını kaydetti. Demir, projenin devreye gireceği ilk birkaç yılda motor bakımlarını Sabiha Gökçen'de yapıp, test için yine Atatürk Havalimanı'nı kullanacaklarını daha sonraki yıllarda ise tam kapasite çalışacaklarını söyledi.
Sabah Ekonomi


Geri Dön