02 / 05 / 2024

Türk-Çin işbirliğinde demir-çelik, enerji ve maden öne çıktı

Türk-Çin işbirliğinde demir-çelik, enerji ve maden öne çıktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyareti sırasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen beş iş forumunun ardından Çin'in önde gelen firmaları da, Türk yatırımcıları yerinde ziyaret etmek için Türkiye'ye geldi



DEİK/Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin'in ev sahipliğinde düzenlenen Türk-Çin İş Forumu'na Çin'in Zhejiang eyaletinden 23 büyük firma katıldı. Toplantı boyunca Türk yatırımcılarla görüşmelerde bulunan Çinli yatırımcılarla Türk firmalar arasında 56 milyon dolarlık altı ticaret anlaşması imzalandı. Türk-Çin işbirliğinde öne çıkan sektörler ise, demir-çelik, enerji ve maden. 

‘Ticarette dengesizlik var'
Toplantıya ev sahipliği yapan DEİK/Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Cumhurbaşkanı Gül ve heyetinin Çin ziyaretinin oldukça verimli geçtiğini belirterek, “105 işadamımız Çin'de yatırımcılarla görüştü. Yeni iş alanlarını masaya yatırdık” dedi. Çin'in gittikçe büyüyen bir ekonomi haline geldiğini vurgulayan Özyeğin, Çin'in ekonomik krize rağmen bu yıl yüzde 8 büyüme hedeflediklerini ifade etti. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminde Türkiye'nin aleyhine bir dengesizlik olduğunu da vurgulayan Özyeğin, şunları söyledi:
“Bunun kapanması da pek mümkün görünmüyor. Bu dengesizliğin giderilebilmesi için çeşitli önerilerimiz var. Bir kere, Çinli üreticilerin mutlaka Türkiye'ye yatırım yapması gerek, çevre ülkelere de Türkiye üzerinden ihracat yapabilirler. Çin Eximbank'ın uzun vadeli krediler açmasını istiyoruz. Ayrıca, Çin bankalarının Türkiye'de şube açmaları da işbirliğini destekler. Türkiye'ye maden yatırımı da bekliyoruz.”

‘Amaç, yatırımları artırmak'
Son yıllarda Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin ciddi oranda arttığına dikkat çeken Çin İstanbul Başkonsolos Vekili Sun Zhenyong da, “2002 yılında 1.4 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2008 yılında 12.6 milyar dolara çıktı” dedi. Ancak ekonomik krizin etkisiyle ocak-nisan döneminde ticaret hacminin geçen yıla oranla yüzde 37 düştüğünü belirten Zhenyong, birkaç aydır olumlu gelişmelerin tekrar başladığını da vurguladı.
Zheijang eyaletinin Çin'in en gelişmiş ve ticari açıdan en verimli bölgesi olduğunun altını çizen Zhenyong, “Buraya gelme amacımız, işbirliğini güçlendirmek ve yatırımları artırmak” diye konuştu.
Radikal


Geri Dön