27 / 04 / 2024

Türkçimento açıkladı: Çimento sektöründe üretim yüzde 7,7, satış ise yüzde 14,4 arttı!

Türkçimento açıkladı: Çimento sektöründe üretim yüzde 7,7, satış ise yüzde 14,4 arttı!

Çimento sektörünün öndeliğini üstlenen TÜRKÇİMENTO, bu yılın ilk yarısına dair üretim ve satış rakamlarını açıkladı. Bu kapsamda, çimento üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7,7 artarak 36,7 milyon tona yükseldi. İç satışları ise yüzde 14,4 arttı.



Çimento sektörünün 2023 yılının ilk yarısına dair üretim ve satış rakamları belli oldu. Türkçimento tarafından paylaşılan verilere göre, Türkçimento üyelerinin toplam çimento üretimi bu senenin ilk yarısında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,7 yükselerek 36,7 milyon tona çıkarken, iç satışları ise yüzde 14,4’lük yükselişle 28 milyon tonu buldu.

Sektörün yüzde 94’ünü temsil eden Türkçimento üyelerinin bu yılın Ocak-Haziran döneminde toplam üretimi 2022 senesinin aynı dönemine göre yüzde 7,7’lik yükselişle 36,7 milyon tona çıktı.

Bu yılın 6 aylık döneminde iç satışlar da yüzde 14,4 artışla 28 milyon tona çıktı. Bu sene Ocak-Haziran döneminde, üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 21,8’i ihracata konu oldu. 

Sektör, 2023 senesine, 2022 yılı Ocak ayının baz etkisiyle, iç piyasada yükseliş ve ihracatta düşüş ile yaşanmıştı. Mart ayında gerçekleşen artış, Nisan ayında bayramından dolayı dursa da Mayıs ayında tekrardan sürdü. 

Haziran da yine Bayramdan ötürü iç satış büyümesi hız kaybetti. Bölgesel olarak incelendiğinde, iç satışlarda tüm bölgelerde yükseliş gözlemlendi. 

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, bu yılın ilk yarısına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu. 

ÜRETİM VE İÇ SATIŞLARDA ARTIŞ

Yücelik, inşaat sektöründe gerçekleşen küçülmenin de etkisiyle sektörün 2022 yılını iç ve dış satışlarda tonaj olarak daralma ile tamamladığını anımsatarak 2023 yılının ilk yarısında üretim ve iç satışta artışlar yaşandığını ifade etti.

Ancak işçi ücretleri ve enerji fiyatlarındaki yükselişlerden sektörün etkilenmemesinin mümkün olmadığını anlatan Yücelik, "Yılın ikinci yarısında ilk yarıya kıyasla daha farklı ve olumlu bir resmin ortaya çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Yaşanan deprem felaketiyle tetiklenen kentsel dönüşüm çalışmaları ve devam etmekte olan alt yapı projeleriyle Türkiye'de çimento ihtiyacını artıracağını öngördüklerini belirten Yücelik, "Bilindiği gibi çimento sektörünün büyümesini en çok etkileyen unsurlar, konut sektörü ve alt yapı yatırımlarıdır. Bu yatırımları karşılayabilecek üretim kapasitesine fazlasıyla sahip bir sektörüz.” şeklinde konuştu.

BU YILIN 8 AYLIK İHRACAT RAKAMLARI 

İhracatçı Birlikleri’nin geçici verileri incelendiğinde, 2023 Ocak-Ağustos döneminde çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,3 oranında inerek 870 milyon dolara geriledi.

Toplam ihracat miktarı ise 8 aylık dönemde yüzde 31,7 oranında düşerek 13,4 milyon tona indi. Klinker ihracatındaki gerileme ise miktar bazında yüzde 63,5’i, değer bazında yüzde 60,3’ü buldu. Sektörün 8 aylık toplam 13,4 milyon tonluk ihracatının 11 milyon tonu çimento; 2,4 milyon tonu ise klinkerden oluştu. 

 7 milyon kiracının gözü Ekim'de açıklanacak pakette!

Deprem bilimci Ahmet Ercan'dan 7 ile yeni uyarı: 7.5 şiddetinde sallanacak! Kütahya ve Konya'ya dikkat!

İç ve dış borçlara günde 1 milyar 646 milyon lira faiz ödüyoruz!


Geri Dön