27 / 04 / 2024

Türkiye Bankalar Birliği açıkladı! Kredi kartı kullanımları kısıtlanacak! 

Türkiye Bankalar Birliği açıkladı! Kredi kartı kullanımları kısıtlanacak! 

Bireysel kredi kartı borçları 1.2 trilyon Türk Lirası'na kadar geldi. Bu kapsamda, açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, kredi kartına düzenleme yapılabileceğini kaydetti ve konu ile ilgili açıklamada bulundu.



Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeni ile maaşlar resmen eridi. Hal böyle olunca da vatandaşlar nakit ihtiyacını kredi kartları ile gidermeye çalışırken kredi kartı borçları ise alarm vermeye başladığı kaydedildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri kapsamında, 13 Ocak 2023 haftasında 462 milyar 866 milyon Türk Lirası düzeyinde olan bireysel kredi kartı hacmi 12 Ocak 2024 haftasında yüzde 157.63 artarak 1 trilyon 194.6 milyar TL'ye kadar çıktı. 

Enflasyon ile mücadele kapsamında hafta başında kredi kartlarına yönelik bir düzenleme yapılacağı sinyali de verilmişti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, kredi kartı kullanımının arttığına dikkatleri çekerek, "Enflasyona etkisini yönetmek gerekiyor" dedi. Alparslan Çakar'ın sözleri kredi kartlarına kısıtlama gelebileceği yorumlarını bildirdi.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR

Tele1'de yer alan habere göre, Orta Vadeli Program'ın (OVP) dikkat çeken başlıklarından birisi de kredi kartlarına yönelik düzenlemeler şeklindeydi. Durumu değerlendirmesi yapan Alparslan Çakar, "Kredi kartı harcamalarında artış göze çarpıyor. Bu konuda bir adım atılacağı kanaatindeyim" diye ifade etti. 

Türkiye'de kredi kartı sayısı 120 milyona kadar yaklaştığı kaydedildi.  Ayrıca, kredi kartı kullanımı da geçen yıla göre yüzde 124 kadar da çıktı. Alparslan Çakar, Haziran ayı itibarı ile kredi kullanımında yavaşlama, ve  kredi kartı kullanımında ise artış olduğunu açıkladı. Alparslan Çakar, "Enflasyona etkisini yönetmek açısından düzenleme olacağı kanaatindeyim" diye konuştu. 

Türkiye Bankalar Birliği açıkladı! Kredi kartı kullanımları kısıtlanacak! 

TAMAMEN KALDIRILABİLİR

Ekonomistlere göre kredi kartında düzenlemeler için öne çıkanlar faiz oranı, taksit sınırlaması ya da limit düzenlemesi. Ekonomistler kredi kartı kullanımını sınırlama açısından kredi kartı faizlerinin artırılabileceğini düşünüyor.

Buna göre, taksit sayıları birçok üründe azaltıldı ancak bazı sektörlerde tamamen kaldırılması da konuşulanların arasında. Kişilere açılan kredi kartı limitinin düşürülmesinin yanı sıra asgari ödeme tutarlarının artırılması da gündemdeki yerini almış oldu.

Ünlü ekonomist uyardı: Bugün kendinize bir iyilik yapın, kredi kartınızı dinlendirin!

İstanbul'un gündemi ekonomi: Kart borçlarının tümü ödenemiyor, gıdaya erişilemiyor!

Bankalardan müşterilerine 'Kartınız kapanabilir' mesajı! Kredi kartında yeni düzenlemeler geliyor...

Kredi kartından altın ve döviz alanlar dikkat! Kartınız her an kapanabilir


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön