27 / 04 / 2024

Türkiye ekonomisini dibe çekecek tehlikeli şeytan üçgeni! Bu iddia eğer doğruysa....

Türkiye ekonomisini dibe çekecek tehlikeli şeytan üçgeni! Bu iddia eğer doğruysa....

Firma: Karel İnşaat ve BECT Trend İnşaat

Türk ekonomisi faiz baskısı, artan maliyetler ve iç piyasada düşen üretim yüzünden derin bir krizin içine düşme riskiyle karşı karşıya. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açığının 32 milyar doları bulacağını açıkladı.



Yabancı ekonomistler Türkiye’nin 2022 yılındaki cari açığının 32 milyar dolar olacağını öngördü. Bu rakam da Türkiye’nin GSYİH'sinin yüzde 4'üne denk gelecek.

Türkiye’nin cari açık artışındaki temel nedenin ise; Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 Perşembe günü ateşlenen silahlar nedeniyle artan emtia fiyatları ve Türkiye'nin faiz artırmaya sıcak bakmaması olarak açıklandı.

“TURİZM VE RUS PAZARI AÇIĞI KAPATMAYACAK”

Türkiye’nin en önemli turizm gelirlerini oluşturan Ruslardan gelecek turizm gelirleri ve yapılacak mülk satışlarını 32 milyar dolarlık açığı kapatmakta yetersiz kalacağı öne sürüldü.

Goldman Sachs yaptığı analizde; Merkez Bankası rezervleri ve Türk Lirası üstündeki baskının artacağını iddia etti. Banka, Türk ekonomi yetkililerinin talebi azaltacak adımlar atmak yerine ekonomik büyümeyi hızlandırmaya çalışmaları halinde cari açığın daha da büyüyeceğine dikkat çekti. Bankanın Türkiye’nin cari açık değerlendirmesinde daha önceki tahmini, ülkenin GSYİH'nin yüzde 2,5'u civarında olacağı yönündeydi.

REEL FAİZ YÜZDE 40

ABD’li banka, analizinde Türkiye'de reel faizin yıllık eksi yüzde 40 civarında olduğunu belirtiyor ve buna rağmen faiz artırımı beklemiyor.

Banka, artan açık nedeniyle bir noktada müdahale gerekli olacağını o zaman da bunun muhtemelen yeni enstrümanlar, makro ihtiyati önlemler ve diğer heterodoks önlemlerle yapılacağını vurguladı.

Türkiye'de Ocak ayındaki cari açık 2017'nin sonundan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

12 aylık cari açık ise 20 milyar doların üzerine çıktı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön