28 / 04 / 2024

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve toplam 10 ilde büyük yıkımlara ve can kayıplara yol açan depremler ister istemez Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyecek. Yıkılan yerleşim yerlerinin yeniden imarı, üretim ve işgücü kaybı ekonomik açıdan da milyarlarca dolarlık zarara yol açacak.



Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü yaşayan ve toplam 10 ili etkileyen deprem felaketinde can kaybı bugün itibarıyla 36 bini geçerken, yaralı sayısı 100 bini geçti. 6 binin üzerinde ise ağır hasara uğrayarak yıkıldı. Ülke genelinde hepimizi üzüntüye ve yasa boğan bu felaketin ardından çok sayıda aile evsiz kalırken, şimdi yaşanan ağır kayıpların ardından ekonomiye maliyetinin ne olacağı araştırılıyor.

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

Peş peşe yaşanan deprem felaketleri öncelikle Türkiye ekonomisinde milyarlarca liralık yeniden inşa maliyeti yaratacak. Bunun büyümede gerilemeye yol açması bekleniyor.

Yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı bölgede, Adana, Hatay, Gaziantep gibi iller tarım ve sanayi havzaları ile ön plana çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 verilerine göre, depremden etkilenen 10 ilin GSYH içindeki payı yüzde 9,3 seviyesinde bulunuyor. Bölgenin toplam tarım sektörün içerisindeki yüzde 14,3 iken sanayideki payı ise yüzde 11,2 civarında. Bölgede yaşanan ağır hasarlar ve kayıpların üretimde yol açacağı kayıp henüz tam olarak tahmin edilemese de elektrik tüketimi verilerinde bir hafta önceye göre ülke genelinde yaşanan yüzde 11’lik kayıp depremin ekonomik büyümede belirgin etkileri olacağını gösteriyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön