13 / 05 / 2024

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve toplam 10 ilde büyük yıkımlara ve can kayıplara yol açan depremler ister istemez Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyecek. Yıkılan yerleşim yerlerinin yeniden imarı, üretim ve işgücü kaybı ekonomik açıdan da milyarlarca dolarlık zarara yol açacak.



JP MORGAN’IN TAHMİNİ 25 MİLYAR DOLAR

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapıya verdiği doğrudan hasarın yarattığı maliyetin GSYH’nin yüzde 2,5’i, yani 25 milyar dolar seviyesinde olacağını öngördü. Goldman Sachs ekonomistleri ise depremlerin altyapı ve genel ekonomi üzerindeki hasarının belirlenmesi için henüz zamanın erken olduğunu belirtti. Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan notta şu öngürüler yer aldı: “1999 yılında yaşahah Marmara depremi GSYH’daki payı, bu depremin 3 katından daha büyük bir bölgeyi etkiledi. Bir akademik çalışmaya göre, o depremin maliyeti GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ediyor. Bu sonuçlar ve bölgenin büyümedeki payı dikkate alınırsa Kahramanmaraş depreminin GSYH’ye maliyeti yüzde 1’in oldukça altında kalabilir.”

Deprem felaketleri Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Depremin ekonomik maliyeti ne kadar olacak?

SARDİS: 35 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Sardis Research Danışmanlık kurucusu stratejist Evren Kırıkoğlu’nun hazırladığı rapora göre ise depremin toplam maliyeti 25-35 milyar doları bulacak. Raporda 2023 büyümesinden yüzde 1’lik eksilme ile 8 milyar dolarlık bir kayıp olacağı belirtilirken, ayrıca kamunun masrafları ve TOKİ’nin inşaat maliyetine bağlı 17-27 milyar dolarlık hasar yerine koyma maliyeti öngörüldü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön