07 / 05 / 2024

Türkiye florasının yüzde 20’si Denizli’de bulunuyor!

Türkiye florasının yüzde 20’si Denizli’de bulunuyor!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde, “Denizli Biyoçeşitliliği ve Önemi Çalıştayı” yapıldı. Çalıştaya, sekiz üniversiteden 150 bilimadamı katıldı. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çiçek, “Denizli’nin Florasına Genel Bakış” konulu bir sunum yaptı....




Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde, “Denizli Biyoçeşitliliği ve Önemi Çalıştayı” yapıldı. Çalıştaya, sekiz üniversiteden 150 bilimadamı katıldı. Denizli Valiliği, PAÜ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği çalıştay, Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yapıldı. Denizli Vali Vekili Ekrem Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Başyiğit, Denizli Şube Müdürü Hamdi Akan, 150’ye yakın öğretim elemanı, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle öğrenciler katıldı.


Denizli’de biyolojik çeşitlilik, bitki ve hayvan türlerinin ortaya çıkarılması için bölüm öğretim üyeleri ve çevre üniversitelerin akademisyenleriyle biraraya geldiklerini belirten PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Denizli’nin biyoçeşitlilik önemini ortaya koymak için çalıştayın büyük önem taşıdığını söyledi. PAÜ Biyoloji Bölümü'nün, 20’ye yakın öğretim üyesiyle 1992 yılından beri hizmet verdiğini belirten Rektör Bağcı ise çalıştayın biyoloji bölümlerine öğrenci gelmemesi durumunun araştırılmasının şart olduğu bir dönemde yapılmasından dolayı ayrı bir önemi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bağcı, “Temel bilimleri tercih eden öğrenci sayısı düştü. Bu durumu biyoloji bölümü özelinde, bulunduğu yörenin önceliklerini dikkate alarak araştırmalar yapmak adına kompanze edilmesinin olmazsa olmaz olduğunu idrak eden bir üniversitenin yöneticisi olarak, bu çalıştayı son derece önemsiyoruz. PAÜ bünyesinde Flora ve Fauna Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşunu tamamlayarak atamalarını yapmış durumdayız. Bundan böyle önce bölgemizdeki flora ve faunanın araştırılması, genetik çeşitlilikle bunu bağlayarak geleceğe çok önemli bir miras olarak sunacağımız bilgilerin aktarılması konusunda bu çalıştayın önemli ipuçları vereceğini düşünüyorum. Dünya literatürüne koyacağı katkı ve temel bilimlere olan ilginin azaldığı bir dönemde bu çalıştayın yapılmış olması büyük önem arz ediyor.” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çiçek, “Denizli’nin Florasına Genel Bakış” konulu bir sunum yaptı. Denizli’nin, içerdiği 2 bin 286 bitki taksonu ile Türkiye florasının yaklaşık yüzde 20'sini barındırdığını belirten Çiçek, endemik bitkilerinin yüzde 8,7’sinin de bu şehirde yetiştiğini söyledi. Çalıştayda Denizli bölgesinin biyoçeşitliliği üzerine yapılan çalışmalar, biyoçeşitlilik araştırma projeleri, araştırmalarda alınacak izinler, Denizli biyoçeşitlilik zenginliğinin Türkiye ve Avrupa’daki yeri ve önemi konuları konuşuldu.


Egenin Sesi


Geri Dön