Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde en önde yer aldı
Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alırken, dünyanın 130 ülkesi içinde ise 28’inci sırada bulunuyor. Ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliği TÜİK rakamlarına göre daha da artıyor
Türkiye’de gelir dağılımındaki eşitsizlik ekonomideki belirsizlikle birlikte giderek artıyor. Emekli ve asgari ücretli ve çalışanın milli gelirden aldığı pay azalırken, işveren ile şirketlerin kazancı artıyor.
Gelir dağılımı eşitsizliği ölçmek için kullanılan temel göstergelerden biri olan gini katsayısına göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde birinci sırada bulunuyor. Dünyadaki 130 ülke içinde ise 28’inci sırada yer alıyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre gini katsayısı ile ölçülen bu eşitsizlik 2023’te artış gösterdi.
AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADA
Ekonomim.com’da yer alan habere göre, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat, 2022’de AB’de gini katsayısını 29,6 olarak açıkladı. Eurostat’ta Türkiye’ye ait son güncel veri 2021 yılına ait. Buna göre Türkiye’nin gini katsayısı 42,6. Türkiye bu değerle Avrupa’da 36 ülke içinde ilk sırada bulunuyor. Bu da Türkiye’nin gelir dağılımı eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke anlamına geliyor.
Gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa’da Türkiye’den sonra 38,4 ile Bulgaristan 36,2 ile Litvanya bulunuyor.
Gelir dağılımı eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke ise 21,2 ile Litvanya, onu sırasıyla 23,2 ile Slovenya, 24,8 ile Çekya ve 29, 9 ile Belçika takip ediyor.
Fransa 29,8 gini katsayısıyla AB’nin hemen üstünde, 29 ile Almanya ise AB’nin hemen altında yer alıyor.
AFRİKA ÜLKELERİNDE DURUM DAHA EŞİT
Dünya Bankası tarafından açıklanan rakamlar da ülkeler arasındaki gelir dağılımı eşitsizliğini gözler önüne seriyor. 2022 ile buna yakın en yakın senenin rakamları incelendiğinde Türkiye 130 ülke içinde 28’inci olarak yer alıyor.
Bu da Türkiye’nin dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinin en kötü olduğu 28’inci ülke konumunda olduğunu gösteriyor. Dünya Bankası verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin gini endeksi 41,9 olarak açıklandı. En güncel verisi 2015 öncesi olan ülkeler listede yer almadı.
Namibya 59,1, Zambiya 55,9 ve Eswatini 54,6 gini katsayısı ile en kötü durumda olan ülkeler. Brezilya, Meksika ve Arjantin de Türkiye’den daha kötü durumda olan ülkeler arasında.
Veriler incelendiğinde birçok Afrika ve Asya ülkesinin gelir dağılımı eşitliğinde Türkiye’den daha iyi durumda olduğu ortaya görülüyor. Bu ülkeler arasında Cibuti, İran, Malezya, Tanzanya, Kenya, Senegal, Mali ve Nijerya yer alıyor.
Slovakya ve Slovenya’dan sonra gelir dağılımı eşitsizliğinin en düşük olduğu ülke ise Belarus.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2014 yılında gini katsayısı 0,391 iken bu değer 2023’te 0,433’e çıkarak son 10 yıldaki en yüksek değere ulaştı.
Kredi kartlarına sınırlama getirildi, taksit sayısı düştü
Elektrikli otomobil hayali sona mi erdi! AB’den yeni açıklama…
Emekli bayram ikramiyesi 3 bin TL oldu! Resmi Gazete’de yayımlandı!
Prof. Dr. Naci Görür'den o şehre uyarı: 7'nin üzerinde deprem görülebilir! |