27 / 05 / 2024

Türkiye ikinci çeyrekte 7,6 büyürken ekonomistler büyüme verilerini tek tek değerlendirdi

Türkiye ikinci çeyrekte 7,6 büyürken ekonomistler büyüme verilerini tek tek değerlendirdi

Ekonomistler çeyreklik bazda yatay rakamlar görülse de senenin bütününde % 5'lik büyümeye ulaşılabileceğini dile getiriyor.



Beklentilerin üzerinde açıklanan büyümeye ise en önemli katkı % 26, 6 ile finans ve sigorta sektöründen geldi. Hizmetler sektörü ikinci çeyrekte yıllık bazda da % 18,1 çıktı. Sanayi sektöründe ilk çeyrekte %  8, 2 olan büyüme hızı ikinci çeyrekte % 7, 8'e geriledi. Bu dönemde inşaat ve tarım sektörlerindeki daralma devam etti ve sırası ile küçülme hızları % 10, 9 ve %  2, 9 düzeyinde gerçekleşmiş oldu.

Büyümeyi stoklar 10, 3 puan aşağı düştü, net dış talep ise 2, 7 puan yukarı çıktı.

Gayrisafi sabit sermaye oluşumu ayrıntılarına bakıldığında ise yılın ikinci çeyreğinde yatırımların makine - teçhizat ayağında artmaya devam ettiği görüldü. Bu dönemde, inşaat yatırımları % 9, 8 daralırken, özel yatırımların göstergesi olmuş olan makine - teçhizat yatırımları % 17, 8 artarak üst üste 11. çeyrekte de yükseliş gösterdi.

"BÜYÜMEDE BU YIL % 5'İ AŞMAK MÜMKÜN"

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, yılın ikinci çeyreğinde ise milli geliri finans ve hizmet sektörünün yukarı çıkardığını, özel tüketim harcamaları ve net dış talebin olumlu yönde etkilerken, yatırımların sınırlı katkı verdiğini ifade etti.

Stok azalışlarının büyümeyi olumsuz şekilde etkilediğini dile getiren Bürümcekçi, önümüzdeki dönem görünümü açısından alınan ilk sinyallerin de büyümenin 30. çeyrekte bir miktar güç kaybettiğine dair gittiğini söyledi.

Türkiye ikinci çeyrekte 7,6 büyürken ekonomistler büyüme verilerini tek tek değerlendirdi

E-ticaret ile alışveriş yapanların sayısı 2 milyarı aştı! Online alışverişe doymuyoruz

Önce kamu bankalarındaki doğal gazı kestiler şimdi de başka adım atacaklarını duyurdular

İstanbul Havalimanı Avrupa’da yine birinci oldu!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön