Türkiye ısı yalıtım kalınlığında Avrupa Birliği’nin gerisinde kalıyor!
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu ve dernek yönetim kurulunun katılımlarıyla gerçekleşen basın sohbet yemeğinde, Türkiye’nin yalıtım haritası, sektördeki son gelişmeler ve derneğin 2014 yılı beklentileri açıklandı....
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu ve dernek yönetim kurulunun katılımlarıyla gerçekleşen basın sohbet yemeğinde, Türkiye’nin yalıtım haritası, sektördeki son gelişmeler ve derneğin 2014 yılı beklentileri açıklandı.
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, "Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise de tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün. Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor" dedi.
Türk Standartları Enstitüsü'nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı'ndaki sınır değerlerin, hesaplamalar sonucu binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, Türkiye'deki ısı yalıtım standartlarının mevcut hali ile AB'nin gerisinde olduğunu söyledi.
Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz
Avrupa Birliği ülkelerinin yalıtım konusunda Türkiye'den daha iyi düzeyde olduğunu belirten Eruslu, "Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan yatırımlar yeterli etkiyi yaratmıyor.
Yalıtım levhası kalınlığı ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 4–5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Isınmak için Avrupa ülkelerinin yaklaşık 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300-350 kwh arasında, yalıtımlı binalarda ise 120 kwh civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020'ye kadar tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2'in altında olan binalar haline dönüşmesi hedefleri yasalaşıyor. Biz de ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları nerdeyse inceltiliyor" uyarısı yaptı.
Eruslu, "Türkiye olarak Avrupa Birliği ülkeleri gibi enerjimizi verimli kullanmak için ilk hedefimiz ülkemizde yalıtımsız binanın kalmaması olmalı. Bunun için önümüzde kentsel dönüşüm gibi, bu konuda ciddi tedbirleri almaya fırsat verecek çok etkin bir hareket de var. Yalıtımsız bir bina yılda 300-350 kwh/m2 enerji tüketirken, ülkemizdeki mevcut TS 825'e uygun inşa edilmiş ve yalıtımı yapılmış bir bina yılda 100-120 kwh/m2 seviyelerinde enerji tüketimi hedefleniyor. Avrupa yılda 15 kwh/m2'nin altında enerji tüketen Pasif Ev'ler için mevzuat düzenlemelerini tamamladı. Bizim ülkemiz için de binalarda enerji tüketimi sınırlandırılmalı, ısı yalıtım uygulamaları ile desteklenerek, yılda 15 kwh/m2' mertebelerine yaklaşmalıdır " dedi. Bölgelere göre doğru yalıtım kalınlıkları.
Doğru kalınlıkta uygulanan yalıtımın ısı kayıp ve kazançlarını engelleyerek yakıt tüketimini azalttığını vurgulayan Eruslu, " Yalıtım kalınlıkları 7 bölgemizdeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyor. Örneğin İstanbul'da mevcut yalıtım kalınlığı 5 cm oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 cm'ye çıkması gerekiyor. Aynı fark tüm bölgelerde geçerli. Ankara'da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken mevcut yönetmeliklerde 6 cm, Antalya ve İzmir'de ideal kalınlığın 8 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 4 cm, Gaziantep'te ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm, Erzurum'da ideal kalınlığın 16 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 8 cm, Bursa ve Trabzon'da ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalıyor." diye bildirdi.
Yalıtım ile doğalgaz faturasından yüzde 50 tasarruf
Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının da altını çizen Eruslu, "Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor." diye açıkladı.
Yalıtımın sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağladığını belirten Eruslu, "Isı yalıtımı standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani ısınma için harcanan aylık ortalama 200 TL'lik yakıt faturası 100 TL'ye düşüyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL'ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500 TL iken, yalıtımlı binada 1.250 TL oluyor." dedi.
Boya ve sıvadan yalıtım olmaz
Boya ve sıvanın yalıtım malzemesi olmadığının altını çizen Eruslu, "Yalıtım malzemesi olarak tanımlanan ve tüketicilere bu şekilde lanse edilen boya/sıva türü malzemeler gerçek yalıtım malzemesi değildirler. Bu tip sürme esaslı, ısı iletkenlik değeri normal sıva ve boyalara göre iyileştirilmiş özel malzemeler, mutlaka kalınlığı olan, levha tipi bir malzeme ile birlikte kullanılmak zorundadır. XPS Ürünler mevcut ısı yalıtım malzemeleri içinde bünyesine su emmeyen ve en iyi ısı iletkenlik değerine sahip ürünlerin başında gelmektedir. Doğru yalıtım ürünü dayanıklılık ve ömür boyu performans özelliklerini koruyacak teknik özelliklere sahip olmalıdır " dedi.
Merpen altı yalıtım malzemesine dikkat!
Eruslu, "Türkiye'de ısı yalıtım malzemesi kapsamına giren tüm Yapı Malzemeleri Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında CE işareti taşımak zorundadır. CE işareti bir yapı malzemesinin çevre ve insan sağlığına uygun üretilip, yapıda güvenle uygulanabildiğinin beyanıdır. Avrupa Standartlarına (EN) uygun her ürün CE işareti alır ve yapılar için performans değerleri beyanlarını taşır. Herkesin binasının yalıtım malzemesinin marka ve CE işaretine sahip olup olmadığını ve uygun kalınlıkta olup olmadığını kontrol etmesi gerekir" uyarısı yaptı.
Eruslu özellikle Kentsel dönüşüm ile birlikte hızlı büyüyen yapı sektöründe, ısı yalıtım konusunda yeni pek çok ürünün piyasaya arz edildiğini, fakat ürün denetimi konusundaki bazı eksiklikler sebebi ile tüketicilerin yanıltıldığına da dikkat çekti. Enerji verimliliği konusunda bilinçlenen hane halkının, bütçelerinden bu uygulamalara pay ayırmaya başladığını belirterek, gerçek ve uzun ömürlü yalıtım için kullanılan doğru ısı yalıtım maddesinin seçiminin son derece önemli olduğunu, tüm tüketicilerin standarda uygun ürün seçimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Eruslu, 1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği" gereğince; yeni inşa edilen binaların enerjinin verimli kullanılması amacıyla Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalara "kullanım izni" verilmediğini, eski binaların da 2017'e kadar bu belgeyi almasının zorunlu tutulduğunu da toplantıda hatırlattı.
Sabah Gazetesi