26 / 11 / 2024

Türkiye kayak merkezleri sayısında dünyada 18'inci sırada!

Türkiye kayak merkezleri sayısında dünyada 18'inci sırada!

Türkiye'de 10 yıl önce Aralık-Ocak-Şubat aylarında 2,7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, bu rakam 2014 itibarıyla 4,8 milyon kişiyi aştı. Ayrıca raporda Türkiye'nin kayak merkezleri sayısında dünyada 18'inci sırada yer aldığı da kaydedildi.




Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kış Turizmi Raporuna göre Türkiye, turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yıllarda kış turizmine de ağırlık vermeye başladı. Kış turizminde Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi rakipleri olan Türkiye, kış sezonunun vazgeçilmezi olan kayak tesislerinde de ilerleme kaydediyor. 


Bugün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı kayak merkezlerinin sayısı 28. Buna Turizm Bakanlığı belgeli olmayan ancak, farklı idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen alanlar da eklenince bu sayı 51'e yükseldi. 


Turizm Bakanlığı belgeli 28 tesiste 9 bin 549 yatak kapasitesi bulunuyor. Raporda bu rakamın 78 bin 645 e yükselmesinin hedeflendiği belirtiliyor. 


Raporda, 2026 yılında yapılacak Kış Olimpiyatlarına talip olan Türkiyede yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol olduğu da kaydedildi. Son yıllarda tesis sayısının ve kalitesinin yükselmesi ve artan talebin bu hedefe ulaşmanın, devletin de desteği ile çok zor olmayacağını gösterdiği ifade edildi. Raporda 2015 kış sezonu için Türkiye'ye olan ilgi ve fiyatların da potansiyeli ortaya koyduğu dile getirildi. 


RAPORDA TÜRKİYE 18. SIRADA YER ALIYOR 

Raporda Türkiye'nin kayak merkezleri sayısında dünyada 18'inci sırada yer aldığı da kaydedildi. 

Kalite, popülerlik ve fiyat açısından Türkiye'deki kayak merkezlerinin neredeyse Alpler'i yakalamış durumda olduğu aktarılan açıklamada, sömestr döneminde Uludağ'da 5 gecelik tatilin faturasının ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaştığı, bu fiyatın son yıllarda Türklerin ucuz kayak keşfi olan Bulgaristan'ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse 3 katma denk geldiği dile getirildi. 

Raporda 5 gecelik dağ tatili için Kartalkaya'da 3 bin 200 lira, Palandöken'de 2 bin 100 lira, Erciyes'te ise bin 529 lirayı gözden çıkarmak gerektiği belirtilirken, Fransa Alpleri'ndeki ünlü Meribel'de ise uçakla ulaşım dahil 5 gecelik 4 bin lira olarak hesaplanıyor. Raporda, Türkiye'deki otellerin fiyatlarının Avusturya, Bulgaristan ve İtalya'yı geçtiği belirtildi.

 

TÜRKİYE ALTERNATİF TATİL SEÇENEKLERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, deniz, kum, güneş turizminde dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden birisi olarak yerini sağlamlaştıran Türkiye'nin son yıllarda alternatif tatil seçenekleriyle de öne çıktığını bildirdi. 


ALPLERLE YARIŞIRIZ 

Üzerinden kar eksik olmayan yüksek dağları ve kayak merkezleriyle kış turizminin, sağlık ve termal tesis yatırımlarıyla desteklenince Türkiye'nin turizm vitrinine çıkardığı önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Ulusoy, şunları kaydetti: "Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Kartalkaya da yeni tesislerle birlikte dünyada isimlerini duyuruyor, bölgelerde artan doluluk oranları da bunun bir göstergesi. 

Kış turizmine çok uygun olan Türkiye'de turizmciler el ele verirse dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83'ünü bünyesinde bulunduran Alpler'deki tesisler ile yarışırız." 

Yeni Ekonomi


Geri Dön