27 / 06 / 2024

Türkiye kira artışında Avrupa birincisi!

Türkiye kira artışında Avrupa birincisi!

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verileri kapsamında, yüzde 25’lik zam tavanına rağmen Türkiye konut kirası artışında yüzde 125,10 ile Avrupa'da ilk sırada. Macaristan ise yüzde 12,80 artış ile ikinci.



Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Avrupa Birliği ülkeleri ve aday üye ülkeler arasında senelik konut kira yükselişi, yüzde 125,10 oran ile en çok Türkiye’de iken, Türkiye’yi yüzde 12,80 oran ile Macaristan takip etti.

Kira artışlarına getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması, 8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na kiralardaki yaşanan yükselişi baskılayıp kontrol etmek amacı ile geçici madde olarak eklenmiş, maddenin yer aldığı 7409 sayılı Kanun 11 Haziran 2022’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Söz konusun uygulamada, bir senelik zamanda yenilenecek kira sözleşmelerindeki yükselişlerin, bu oranı geçemeyeceği kaydedilmişti.

1 Temmuz 2023’te dolan uygulamanın süresi, bir yıl daha uzatılmıştı. Gayrimenkul değerlendirme platformu olan Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının 2 senelik döneminde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttış gösterdi.

Türkiye kira artışında Avrupa birincisi!

1 TEMMUZ'DA TAVAN KALKIYOR

sozcu.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024’te sona ereceği belirtildi. Yapılan bu uygulamanın devam edip etmeyeceği konusunda ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı" diye ifade etmişti.

Uygulamanın sonlandırılması durumunda kiralardaki artış oranı, senelik enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 75,45 oldu. Bunun üzerine, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayı itibarı ile dezenflasyona girildiğini sosyal medya üzerinden şöyle açıklamıştı: “En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz. Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Senelik enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa senelik enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.” denildi.

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20'si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Elden kira alan da, veren de yanacak! Yeni cezalar geliyor!

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

Evlerini boş tutan mülk sahipleri Temmuz ayını bekliyor!


Geri Dön