28 / 04 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği açıkladı! ÖTV’den kaynaklanan fiyat farklılıkları çözüldü...

Türkiye Müteahhitler Birliği açıkladı! ÖTV’den kaynaklanan fiyat farklılıkları çözüldü...

Müteahhitlerin akaryakıt girdisi bulunan hizmet alımı ve yapım işi sözleşmelerinde ÖTV’den kaynaklı fiyat farkı hesabı çözüldüğü kaydedildi. İşte haberin detayları...



 

 

Müteahhitlerin akaryakıt girdisi bulanan hizmet alımı ve yapım işi sözleşmelerinde ÖTV’den kaynakları fiyat farkı hesabı çözüldüğünü duyurdu.

Türkiye  Müteahhitler Birliği tarafından yapılan açıklama kapsamında ise şu bilgilere yer verildi; Birliğimiz tarafından iletilmiş olan bilgilendirme talebini müteakip Kamu İhale Kurumu'nun internet sayfasında (www.ihale.gov.tr), ilanı veya duyurusu 26.3.2022 tarihinden önce yapılmış olan ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanacağı yer alan yapım işi ihalelerine ilişkin sözleşmelerde, akaryakıt girdilerine ilişkin Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) meydana gelen değişikliklere bağlı olarak yapılan fiyat farkı ile  hesaplamalarındaki tereddütlere yönelik açıklamada bulunulmuştur.

patronlardunyasi.com'da yer alan habere göre; Yapılan söz konusu açıklamada özet olarak; ilanı veya duyurusu 26.3.2022 tarihinden önce yapılmış olan ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanacağı yer alan hizmet alımı ve yapım işi ihalelerine ilişkin sözleşmelerin fiyat farkı hesaplamalarında, - 2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulama döneminin tespitinde, hizmet alımı ve yapım işi sözleşmelerinin girdisi olan her bir akaryakıt ürünü için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan ÖTV tutarının, aynı akaryakıt ürünü için 2.4.2020 tarihinde uygulanan özel tüketim vergisi tutarına ulaşıp ulaşmadığına bakılarak karar verilmesi gerekmekte olduğu (örneğin motorin için 25.12.2021 tarihinde bu tutara ulaşılmış olup anılan tarihten sonra 2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulaması sona ermiştir.)

Türkiye Müteahhitler Birliği açıkladı! ÖTV’den kaynaklanan fiyat farklılıkları çözüldü...

2019/DK.D-48 sayılı Kurul Kararının uygulamasının sona erdiği tarihten sonra akaryakıt girdisinin nev'ine uygulanan ÖTV'de meydana gelen değişikliklerle ilgili olarak 2015/DK.D-86 sayılı Kurul Kararına göre işlem tesis edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.” denildi.

MÜTAAHHİTLER BİRLİĞİ NE İŞ YAPMAKTADIR?

Türkiye Müteahhitler Birliği 1952 yılında Ankara'da kurulmuş, kar amacı gütmeyen, bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. TMB, Türk inşaat sektörünün önde gelen firmalarını temsil etmektedir. Söz konusu firmaların hemen tümü, uluslararası müteahhit olarak faaliyet göstermekte, pek çoğu küresel düzeyde tanınmaktadır.

İnşaat sektörü fiyat farkı ve süre uzatımı düzenlemesi bekliyor!

Müteahhitlerden inşaat sektörü için karbon emisyonu uyarısı!

Müteahhitler kamu projelerinde fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı düzenlemesi istiyor! TMB'den Ekim 2023 raporu geldi!

Geri Dön