04 / 05 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden son dakika açıklaması: Afet odaklı kentsel dönüşüm acil ihtiyaç!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden son dakika açıklaması: Afet odaklı kentsel dönüşüm acil ihtiyaç!

Türk inşaat sektörünün en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), kentsel dönüşüm sürecinin,  afet odaklı ele alınarak acilen tamamlanması gerektiğini söyledi.



İnşaat sektörünün genelinde denetim, eğitim ve sorumluluk gibi alanlarda zaaflarımız büyük. Bu son depremlerde de bunun örneklerini derin bir acıyla tecrübe ettik. Ülkemizde 400 binden fazla müteahhit var ve bunların bir bölümü de bırakın teknik eğitimi, hiç eğitim almamış kişilerden meydana geliyor. Öncelikle, 2019'da yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılması için çıkarılmış olan ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’, yurt çapında etkin ve taviz verilmeden uygulanmalı. Sektörde denetim sistemi mekanizmaları da mutlaka güçlendirilmeli.  Süreçte sorumluluğun çok taraflı olduğu gerçeğini kabul ederek, gündemimizden imar affı benzeri uygulamaları tümden çıkartmalı, aksine müeyyidelerin caydırıcı olmalarını sağlamalıyız. 

Türkiye Müteahhitler Birliği nden son dakika açıklaması: Afet odaklı kentsel dönüşüm acil ihtiyaç!

Türkiye'de maalesef 1999 Marmara Depremi öncesi şartnamelerle inşa edilmiş çok büyük yapı stoku bulunuyor. ‘Afet odaklı’ yaklaşımla kentsel dönüşüm adımlarının hızlandırılması büyük öneme sahip. Vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan güvensiz binaların hızla tahliye edilerek dönüşümün devletin desteğiyle yapılmasına ihtiyaç var. Marmara depremi olasılığının her geçen gün arttığı ve başka bölgelerimizde risklerin devam ettiği bir ortamda, depreme hazırlanmak için kaybedecek zamanımız yok. 

Türkiye Müteahhitler Birliği  olarak inşaat sektörünün diğer çatı kuruluşları ile beraber 2020 yılı depremi sonrasında çözüm için gerekli gördüğümüz; ‘Ehil Yapı Müteahhidi, Güçlü Yapı Denetimi, Yetkin Mühendislik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Belgeli İşgücü, Kaliteli Malzeme, Çok Yönlü İmar Mevzuatı ve Bilinçli Kamuoyu’ başlıklarını, Deprem Haftası vesileyle kamuoyu ve ilgililere bir defa daha hatırlatmak istiyorum.” 

 

İstanbul'da Kahramanmaraş'taki gibi deprem olur mu? Deprem uzmanı bir bir açıkladı! Marmara'da paralel faylar...

Deprem sonrası karavanlar yok satıyor! Herkes karavana hücum ediyor!

Uzman isimden kalp krizi geçirten açıklama! O ilde 8 büyüklüğünde deprem çok yakın!


Geri Dön