01 / 05 / 2024

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

AB ülkelerinin Rusya Ukrayna savaşından sonra Rusya'dan petrol ihracatını yüzde 90'a varan oranlarda azaltma kararı almasının ardından Rus petrolüne ilgiyi en fazla gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu. Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol son 5 ayda rekor kırdı.



TÜRKİYE PETROLÜ RUSYA'DAN UCUZA ALIYOR İDDİASI

Sözcü gazetesinin haberine göre; Rusya'nın ülkeden çıkardığı Ural petrolünü, küresel piyasada satılan brent petrolün gösterge fiyatının yaklaşık 35 dolar altına sattığı biliniyor. Nitekim, indirimli petrol nedeniyle Çin ve Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını hızla artırması sık sık gündem oluyor.

Bu iki ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını artırması, uluslararası haber ajanslarının da son dönemde dikkatini çekiyor.

Japon Nikkei ajansı, 9 Haziran tarihli haberinde, bu üç ülkenin Rusya'dan petrol ithalatını artıran ilk üç ülke olduğunu yazmıştı.

Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat ile 2 Haziran tarihleri arasındaki dönemde Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını yaklaşık sekiz kat artırdığı, Çin ve Türkiye'deki petrol ithalatı artışının ise sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 54 olduğu aktarılmıştı.

İsviçre bankası UBS'in emtia analisti Giovanni Stanouvo, mevcut indirimli fiyatlarla Hindistan, Çin ve Türkiye'nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini iddia etti.

GÜNDE 270 BİN VARİL HAM PETROL RUSYA’DAN GELİYOR

Bloomberg de, 20 Haziran tarihli haberinde, Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını en çok artıran ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan günlük ham petrol ithalatının 17 Haziran haftasında günlük 270 bin varile kadar yükseldiği, bu rakamın sene başında 150 bin varil civarında olduğu aktarılmıştı.

Uzmanlar, Türkiye'deki rafinerilerin Rusya'dan indirimli petrol satın aldığını ancak ürettikleri akaryakıtı daha yüksek olan uluslararası fiyata göre piyasaya satarak kârlarını ciddi miktarda artırdığını idia ediyor..

Rusya'dan dağıtım lisansıyla motorin ve diğer petrol ürünlerini ithal eden şirketlerin de indirimli fiyatla mal aldığı ancak ürünü piyasaya yine uluslararası fiyata göre sattığı belirtiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön