27 / 04 / 2024

Türkiye'de 31 milyon ev ve 6 milyon iş yerinin yüzde 20'si riskli! Yapılacak tek şey kentsel dönüşüm! 

Türkiye'de 31 milyon ev ve 6 milyon iş yerinin yüzde 20'si riskli! Yapılacak tek şey kentsel dönüşüm! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ülke genelindeki riskli yapılarla ilgili konuştu ve yapılacak tek şeyin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Kocasinan ilçesi Oruçreis Mahallesi Oruçreis Kentsel Dönüşüm Projesi 2'inci etap kapsamında 618 adet konutun temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 

Açıklamasında, kentsel dönüşümün kaçınılmaz bir iş olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, "Şunu herkes bilsin ve aklının kenarına yazsın. Türkiye bir deprem ülkesidir. Bizim 1900 yılından itibaren yapılan ve elimizdeki sayıya göre 6 ve üzerinde yıkıcı diye tarif edebildiğimiz şiddetteki deprem sayımız tam 230 olmuştur" ifadelerini kullandı. 

Türkiye de 31 milyon ev ve 6 milyon iş yerinin yüzde 20 si riskli! Yapılacak tek şey kentsel dönüşüm! 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakan Özhaseki, "Ülkemizde şu anda 31 milyon ev ve 6 milyon civarında da iş yeri bulunuyor. Bunların neredeyse yüzde 20'ye yakını riskli görünüyor" ifadelerini kullandı ve yenilenmesi, bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

"Kentsel dönüşümün dışında başka bir formül şimdiye kadar dünyada bulunamamış, icat edilmemiş. Bizim en eski olaylardan ve en riskli bölgelerimizden başlayarak kentsel dönüşüme hız vermemiz gerekli" diye konuşan Özhaseki, bunun içinde zaten kanun çıkardıklarını, kendi içlerinde de başkanlık kurduklarını, bu yasa ile beraber ülkenin güvenli hale getirileceğini vurguladı. 

Türkiye de 31 milyon ev ve 6 milyon iş yerinin yüzde 20 si riskli! Yapılacak tek şey kentsel dönüşüm! 

RİSKLİ YERLERE KONUT YAPILMAMALI 

Türkiye'de aktif olan fay hatlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bilinen 3 tane fay hattı bulunuyor. Birisi Karadeniz'in altından Van Gölü civarında çıkıyor. 100 kilometre belki paralelle Marmara Denizi'ne doğru gidiyor. Kuzey Anadolu fay hattı. Birisi aynı yerden başlıyor, Akdeniz'e doğru inerek Hatay'a doğru gidiyor. Bu da Doğu Anadolu fay hattı. Bir diğeri de Ege bölgesi" dedi.

"Yüzyıllar boyunca aynı yerlerde kırılmalar olmuş ve canımız yanmış" diyen Özhaseki, bunların bilindiğine ve tedbir alarak artık o fay hatları üzerinden riskli yerlere, sıvılaşma olan yerlere, dere yataklarına asla ve asla konut ve iş yeri yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. 

Özhaseki, söz konusu açıklamasını "Binaları depreme dayanıklı yapmamız gerekiyor. 'Ne olacak? Bir kat daha at bir şey olmaz. Çek bu tarafa biraz daha, ne olur ki?' gibi sözlerden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun içinde çabalıyor ve gayret ediyoruz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İyi kiracıların evden tahliye edilmesi mümkün mü? Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat!

Faizler 20 yılın zirvesinde! 2 milyon liranın 3 aylık faiz getirisi ne kadar?

İstanbul'un deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı harita hazırlanıyor!


Geri Dön