03 / 05 / 2024

Türkiye'de 4.5G projesi için altyapı yetersiz mi?

Türkiye'de 4.5G projesi için altyapı yetersiz mi?

4.5G ihalesi gündemi kapsamında Türkiye'deki fiber altyapısının bu yeni teknolojiye hazır olup olmadığı tartışmalarına Telkoder'den cevap geldi.



Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4.5G'deki bant genişliklerini sağlıklı bir şekilde sağlamak için mevcut fiber altyapısının yeterli olmadığını ve 5-6 kat artırılması gerektiğini kaydetti.


Elektronik haberleşme alanında Türkiye gündeminin en önemli maddesi olan 4.5G ihalesine yönelik Telkoder'den bir açıklama yapıldı. Türkiye'deki mevcut fiber altyapısının bu yeni teknolojiye ne ölçüde hazır olduğu konusunda açıklama yapan Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4.5G teknolojisini tam anlamıyla kullanabilmek için mevcut fiber altyapısının 5-6 kat artırılması gerektiğini, mevcut açığın kısa sürede kapatılmasının çok zor olduğunu dile getirdi.


4.5G teknolojisi için fiber altyapının olmazsa olmaz olduğunu belirten Yusuf Ata Arıak, 4.5G ile ortaya çıkacak olan büyük kapasitenin taşınabilmesi için her baz istasyonunun fiber ile merkez santrallere bağlanması gerektiğini, yeni ihale ile halihazırda 65 bin civarında olan baz istasyonu sayısının çok daha artacağını, bu sebeple fiber şebekelerin hızla yaygınlaştırılmasının şart olduğunu söyledi.


Zaman


Geri Dön