22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'de 6.7 milyon konut riskli ilan edildi!

Türkiye'de 6.7 milyon konut riskli ilan edildi!

6 milyon 700 bin konutun riskli ilan edilerek 20 yılda dönüştürülmesinin hedeflendiği Türkiye'de dönüşüm için gerekli rakam 880 milyar TL. Türkiye'nin bu hedef için her yıl 334 bin konutu dönüştürmesi gerekiyor.




Uluslararası alanda gayrimenkul, perakende ve sanayi gibi pek çok alanda danışmanlık ve kiralama hizmeti veren Amerika merkezli Cushman & Wakefield'in, Türkiye'deki kentsel dönüşüm hakkında hazırladığı rapora göre; Türkiye'nin 44 milyar liralık bir bütçeyle her yıl 334 bin konutu dönüştürmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Hazırladıkları kentsel dönüşüm raporuyla özellikle İstanbul ve Türkiye'de kentsel dönüşüm potansiyeli araştırdıklarını kaydeden Cushman & Vakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden. Türkiye'de Affet Yasası çerçevesinde 6.7 milyon konutun riskli ilân edilerek 20 yılda bu konutların dönüştürülmesinin hedeflendiğini kaydederek. "Bu hedefin gerçekleşmesi için her yıl 334 bin konut dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun yıllık maliyeti ise 44 milyar TL" dedi. 


Yeniçağ



Haber Hürriyet Gazetesi'nin emlak ekinde şu şekilde yer aldı....


2012'de çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası ile 6.7 milyon riskli evin yenilenmesi hedefi ortaya konuldu. 3 yılda çeşitli çalışmalar yapılsa da dönüşüm istenilen hızda ilerlemedi.  Dönüşüm yasasında yapılacak düzenlemeler ve kamu-özel sektör işbirliği ile 2016'da kentsel dönüşümün hız kazanması bekleniyor. 

 

Kentsel Dönüşüm Yasası ülke genelinde 6.7 milyon çürük yapının yenilenmesi amacıyla Mayıs 2012'de TBMM'de onaylanıp yürürlüğe girdi. Yasanın üzerinden üç yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen henüz yeterince ilerleme sağlanamadı. Yapılan çalışmalara heı ne kadar kentsel donuşum denilse de. genel biı planlama olmadığı için ağırlıklı olaıak bina yemleme çalışmaları uygulanıyor. Mevcut çalışmalarda ağırlık özel sektörde. Bu modelde malikler bir müteahhit firma ile anlaşıp, kat karşılığı sözleşme imzalıyor. Hem hak sahibi hem de firma tarafında süreci kötü niyetli kullananlar olduğu için bu donuşıırnun sağlıklı işlemediği belir tiliyor Bunun en güzel örneğinin Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesinde yaşandığını belirten sektör temsilcileri, "4 yıldır kentsel donuşum planlanan bölgede sorunlar yeni yeni aşılmaya başlanıldı. Vatandaşla müteahhit arasında suren pazarlık, bölge genelinde yaşanan plan sorunları binlerce aileyi ve onlarca şirketi zor durumda bıraktı. Bu bölge tüm Türkiye'ye oınek olmalı ve yeni dönüşüm alanlanlarıda aynı hatalar yapılmamalı" diyor. 


PEKİNE YAPILMALI? 

Tek başına özel sektörün etkili olduğu model de sorunlar yaşandığını belirten gayrimenkul sektörü temsilcilerine gore kamu özel sektör işbirliği. Özellikle ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak çalışmaların önemine dikkat çeken sektör temsilcileri müteahhitlerin tek başına süreci yönetmekte zorlandığını belirtiyor Dönüşüm yasasının iyi niyetle hazırlanmasına karşın bugün ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını belirten sektör temsilcileri ilave düzenlemeler de bekliyor. Dönüşümde en büyük sorunun master plan eksikliği olduğunu belirten sektör temsilcileri başarılı bir dönüşüm için parsel bazında çalışmalar yerine ada bazında çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Buna yemleme çalışmaları ile şehrin zarar görebileceğine vurgu yapan uzmanlar, yapılan yenileme çalışmalarında ilave konut inşa edilirken, yeni nüfus ve ihtiyaca gore altyapı çalışmaları da yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 


Hürriyet Emlak


Geri Dön