19 / 05 / 2024

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Türkiye'de konut talebi gün geçtikçe artıyor. Ancak konut arzı neredeyse on senedir yatay seyrediyor. Ruhsat alınıp başlanacak konutların sayısında da birkaç senedir artış yaşanmıyor. İşte ayrıntılar...



"Türkiye’nin nüfusu her geçen gün artıyorken, yetmezmiş gibi konut talebini daha da yukarı çekecek şekilde adı artık mülteci mi olur, sığınmacı mı, milyonlarca yabancı Türkiye’de yaşıyorken biz konut arzını yukarı çekemiyoruz" şeklinde konuşan Alaattin Aktaş, beş konut için beş kişiden değil de on kişiden talep gelince kiraların fırlayıp gittiğine vurgu yaptı. 

"2018’in ilk üç çeyreği toplamında 614 bin konut kullanıma hazır hale gelmiş, bu yıl ise 442 bin. Dört yılda nereden nereye gerilemişiz" açıklamasında bulunan Aktaş, 2012 yılının aynı dönemiyle, yani on yıl öncesiyle bile çok büyük fark olmadığını belirtti. 

2012’nin ilk üç çeyreği toplamında kullanıma hazır hale getirilen ve yapı izin belgesi verilen konut sayısının 379 bin olduğunu aktaran Akraş, sayının 2011 yılında ise 392 bin olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Aktaş, konuyla ilgili olarak "Türkiye’nin kendi nüfusu için bile daha fazla konutun tamamlanıp kullanılır hale gelmesi gerekirken, bir anlamda reel olarak geri gidilmiş" ifadelerini kullandı ve konut fiyatları artınca bunun kiraya yansımamasının mümkün olmadığını, ancak konut arzında çok açık bir sıkıntı olduğunu dile getirdi. 

"2018’deki 614 bin adetlik konut arzı da, 2019’daki 544 binlik arz da büyük ölçüde yapı ruhsatına konu daire sayısının 2017 yılında 1.2 milyona ulaşan rekor gerçekleşmesinden kaynaklanıyor" diyen Aktaş, 2017 yılında yapı ruhsatının alındığını ve bu konutların 2 sene içinde tamamlandığını aktardı. 

Ardından yapı ruhsatlarında büyük bir gerileme yaşandığının altını çizen Aktaş, bunda 2017’deki rekor düzeyin de etkisi olduğunu, piyasanın bir anlamda doyuma ulaşmış gibi olduğunu söyledi. 1.2 milyon rakamından 2019'da 177 bine düşüldü. 

Türkiye de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

"2021 ve 2022’nin ilk üç çeyreği toplamında ruhsata bağlanan daire sayısı gelecek için hiç de iyi sinyaller vermiyor" diye konuşan Aktaş, yapı ruhsatı alınan konut sayısının son üç senedir düşük seyrettiğinin altını çizdi. Aktaş, bu rakamın konut arzının nasıl seyredeceğinin öncü göstergesi olduğunu belirtti. 

Aktaş, "Geçen yıl ve bu yıl ilk üç çeyrekte alınan ruhsatların sayısı, bu konutlar eksiksiz tamamlansa bile, yani bu kadar konut kullanıma hazır hale gelse bile önümüzdeki yıllarda arzın ancak bu kadar olacağına işaret ediyor" açıklamasında bulundu ve son iki senenin 482 bin ve 415 binle geçildiğini aktardı. 

Yılda 500 bini bile bulmayan konut arzının Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamadığına vurgu yapan Aktaş, konuyla ilgili olarak " Bu da başka etkenlerle birleşip hem konut fiyatlarının, hem kiraların çok artmasına yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

nşaat maliyetlerinin çok hızlı artış göstermesinin konut inşasını yavaşlatan en büyük etkenlerden olduğunu dile getiren Aktaş, "Ayrıca geniş kitlelerin alım gücü neredeyse tümüyle yok oldu. Kredi kullanmak isteseniz, konut fiyatının çok azı kadar bir kredi olanağı var" diye konuştu.

Aktaş, konut fiyatlarının yüksekliğine değinerek, "Uygun koşulla ve konut bedelinin tümü kadar kredi bulunabilse bile bunu ödemek neredeyse mümkün olmaktan çıktı" dedi.  

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

9 ayda ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı!


Geri Dön