27 / 04 / 2024

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Türkiye'de konut talebi gün geçtikçe artıyor. Ancak konut arzı neredeyse on senedir yatay seyrediyor. Ruhsat alınıp başlanacak konutların sayısında da birkaç senedir artış yaşanmıyor. İşte ayrıntılar...



Tamamlanmış ve kullanıma hazır hale gelmiş konut sayısını gösteren yapı kullanma izin belgesi verileri; son on senedir konut arzının küçük sayılabilecek dalgalanmalar dışında aynı düzeyde seyrettiğini gösteriyor. 

Ekonomimcom köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut arzını kaleme aldı. Alaattin Aktaş, konu ile ilgili yazısına yapı izin verileri ile başladı ve  "TÜİK dün üçüncü çeyreğe ilişkin verileri açıkladı ve bu yüzden 2002’den bu yana olan ilk üç çeyrek toplamına ilişkin verileri derledik ve gördüğümüz bu; konut arzı üç aşağı beş yukarı aynı düzeyde" ifadelerini kullandı. 

Türkiye de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Üç çeyrek toplamı itibarıyla 2013-2017 döneminin 500 binli sayılarla geçildiğine dikkat çeken Alaattin Aktaş, 2018 yılında  ilk ve bir kez rastlanan 600 binli bir düzey olduğunu, 2019 yılında yine 500 binlere inildiğini, son 3 senedir ise sayının daha da düşük olduğunave hep 400 binli düzeylerde bir konut arzının söz konusu olduğuna dikkat çekti.

"Yani son üç yılın ilk çeyreğindeki yapı kullanma izin belgesine bağlanmış konut sayısı, önceki yedi yıldan daha düşük gerçekleşmiş" diyen Aktaş, kira fiyatlarını da değerlendirdi. 

İşte ayrıntılar...


Geri Dön