16 / 05 / 2024

Türkiye’de tarım kredileri son beş yılda 200 milyar lira arttı!

Türkiye’de tarım kredileri son beş yılda 200 milyar lira arttı!

Türkiye’de tarım kredileri hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bu yılın ilk çeyreğinde toplam nakdi krediler 391 milyar lirayı buldu. 2021 yılında bu rakam sadece 166 milyar lira olarak kaydedilmişti.



Sabah'ta yer alan detaylara göre, Türkiye'de son 5 senede tarım alanında kullandırılan krediler 200 milyar liradan fazla artış kaydetti. Özellikle pandemi döneminde desteklerini sürdüren bankalar, tarım kredi stoklarını son iki senede yaklaşık 100 milyar TL'ye yakın artırdı. 

Kredi stokunda son 5 senede yüzde 200'den fazla artış yakalandı. 2022'de 325 milyar olan tarım kredileri bu yılın ilk üç ayında 391 milyar liraya kadar çıktı.

58.5 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜK SÖZ KONUSU!

Tarımsal hasıla 2002 yılında 25.1 milyar dolardan yüzde 133 yükselişle 2022'de 58.5 milyar dolar oldu.

Tarımsal destek 1.8 milyar TL'den 2023 yılında 55.5 milyar TL'ye ulaştı. Çiftçiye 2023 senesi cari fiyatlarıyla toplam 803 milyar TL tarımsal destek verildi. 

Tarım ve gıda ürünleri ihracatı sekiz katına çıkararak 29.9 milyar doları buldu. Öte yandan köylerde tarımsal üretimin devam etmesinin yolu da aile işletmeciliği, kadın ve gençlerin tarım faaliyetlerinde etkin rol oynadı.

Türkiye’de tarım kredileri son beş yılda 200 milyar lira arttı!

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK SAĞLANDI!

Hem kamu hem de özel bankalar, kadın ve genç çiftçilerin sayısında artış için özel bir hassasiyet gösteriyor. Projelerin yaygınlaşması için kadınlar ve genç çiftçiler için özel ürünler geliştiriliyor.

Ürünlerin pazarlanması, yeni pazarlara ulaştırılıp satılması, satış kooperatifleri aracılığıyla geniş kitlelere ulaşması gibi konularda aktif rol alıyor. 
Kadın kooperatifleri başta olmak üzere kadın çiftçilere tüm bankacılık taleplerinde öncelik sağlanıyor.

ÖZEL KART SİSTEMLERİ BULUNUYOR!

Tarımı destekleyen en önemli bankacılık ürünlerinden biri de kartlar ve ödeme sistemleri. Tarım üreticilerine özel tohum, zirai ilaç, mazot, fide, gübre, yem, tarım ekipmanı gibi harcamaların finansmanı için ödeme sistemleri kullanılıyor. 

Öte yandan mobil uygulamalar ile çiftçilerin üretim hangi dönemde hangi gübreden ne kadar kullanması gerektiğinden ne zaman sulama yapması gerektiğine kadar tüm teknik bilgiler bildirim olarak çiftçiye gönderiliyor.

Meteorolojik ve uydu verilerini de anlık takip ediliyor. Dolu, don gibi riskler için uyarı bildirimleri veriliyor.

Peugeot SUV 5008'de son dakika Mayıs fırsatı! Peugeot 5008 Mayıs fiyatı ne kadar? Araba alacaklara müjde! 

Milli Emlak 10 bin TL'ye arazi satacak! Ucuz arazi fırsatını sakın kaçırmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön