23 / 12 / 2024

Türkiye'de tek bir çürük ev kalmayacak!

Türkiye'de tek bir çürük ev kalmayacak!

46 şehirde toplan 87 bin 628 binanın yıkımının eş zamanlı yapıldığı törende konuşan Erdoğan, “Türkiye genelinde çürük tek ev kalmayana kadar dönüşüm projelerini sürdüreceğiz” dedi




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Bursa’nın Yıldırım ilçesi Mevlana Mahallesi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 3’üncü ayağını başlattı. 17 Ağustos 1999 depreminin 14. yılında startı verilen projeyle 46 şehirde toplam 87 bin 628 konutun dönüşümünü başlattıklarını belirten Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan bölümleri şöyle:


AĞIR BEDELLER ÖDEDİK


*Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bursa ile 46 şehir için hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum.


*Gölcük merkezli depremde, Sakarya, Kocaeli, Yalova, İstanbul, Eskişehir, Bolu ve Bursa’da 18 bin 243 vatandaşımız hayatını kaybetti. 378 bin yapı hasar gördü. Türkiye’nin kaybı yaklaşık 12 milyar dolar oldu.


*Afet sonrasında hazırlıksızlığın, imkansızlığın, koordinasyonsuzluğun ve becereksizliğin bedelini çok ağır ödedik. Bu büyük depremden ders alarak başta depremler olmak üzere afetlere hazırlıklı hale gelmek için yoğun gayret sarf ettik.


*Afetlere müdahale birimleri oluşturduk. Varolan birimleri güçlendirdik, ihtiyaç duyacağımız araç-gereçleri artırdık. Depreme yönelik eğitimleri artırdık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başbakanlığı (AFAD) kurarak tüm bu işlerin koordineli bir şekilde yürütülmesini sağladık


HEDEF  YARA ALMAMAK


*Bilim insanlarımız deprem konusunda çok önemli çalışmalar yaptılar. Hangi bölgede hangi fay hattında deprem beklenildiğini, muhtemel depremleri artık biliyoruz. Yani bizim millet olarak deprem olursa ne yapmalıyız aşamasından deprem olmadan ne yapmalı aşamasına çok hızlı şekilde geçmemiz gerekiyor. Hedefimiz yara sarmaktan öte yara almamak olmalı.


*Depremlere müdahaleden önce muhtemel deprem durumunda zararı azaltmak gayemiz olmalı. Bizim artık enkaz altından nasıl çıkarırız değil enkaz altında nasıl insan kalmaz ona yönelmemiz, buna yoğunlaşmamız lazım. Zira ölüme sebep olan deprem değil, ölüme sebep olan depreme hazırlıksızlıktır, tedbirsizliktir.


*Depremleri, afetleri önlemek gücüne sahip değiliz. Öyleyse depreme hazırlıklı olmayı, afetlere karşı mütehayyiz olmayı öğrenmemiz, buna göre tedbirler almalıyız.


*Hükümet olarak, Türkiye genelinde kentsel dönüşümleri en çok da bu amaçla başlattık, kararlılıkla sürdürüyoruz. Sağlıksız, çürük, en küçük sarsıntıda yıkılması, muhtemel binaları tek tek tespit edip, sakinleriyle anlaşarak yıkıyor, yerlerine depreme dayanıklı binalar inşa ediyoruz.



*Benim vatandaşıma insanca yaşayabileceği binaları yapıyoruz. İşte bugün Bursa Yıldırım başta olmak üzere, ülkemizin 46 vilayetinde yıkımlar yapacağız. Ama bu yıkımlar inşallah yeni bir dirilişin alameti olacak.


*Kentsel dönüşüm seferberliğinin ilk adımını 6 Ekim 2012 tarihinde başlattık ve 35 ilimizde afetlere dayanıksız 3 bin169 bina, 6 bin 404 bağımsız bölüm ve 34 hizmet binasının yıkımını gerçekleştirdik. Bu yıl da İstanbul’da yaptığımız törenle Türkiye genelinde 33 bin529 bağımsız bölümün dönüşümünü başlattık.


Gökdelen istemiyoruz


*Şimdi de Bursa’da 3. kentsel dönüşüme başlıyoruz. Bursa ile 46 ilde toplam 87 bin 628 konutun dönüşümünü başlatıyoruz. Bu seferberlik inşallah dalga dalga yayılacak. Türkiye genelinde sağlıksız, afetlere dayanıksız tek bir ev kaymayıncaya kadar bu dönüşüm projelerini sürdüreceğiz.


*Çevre Bakanıma sesleniyorum: Buralarda yapacağımız binalar kibrit kutusu gibi binalar olmayacak. Osmanlı-Selçuklu mimarisiyle olacak. Zemin artı 5 katı geçmeyecek. Öyle gökdelenler falan istemiyoruz. Tüm çevresindeki peyzaj düzenlemesiyle buralarda oturanlar ‘Oh be Allah’a hamdolsun. Özlediğim evimize kavuştuk’ diyecek.


* Güçlü devlet, vatandaşına, sağlıklı şehir, sağlıklı bir çevre sağlayan, konut temin edebilen devlettir. Güçlü Türkiye’nin yansıması olarak güçlü şehirleri, sağlam konutları inşa ediyoruz, inşa etmeye de devam edecegiz. Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hiç kimsenin, hakkının yenmesine göz yummayacağız, ranta asla izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Rıza göstermeyeceğiz.


Kentsel dönüşümün en büyük adımı


Marmara depreminin 14. yılında başlatılan kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesinde Türkiye genelinde 335 riskli kamu binası ve 87 bin 628 konut ve işyeri eş zamanlı olarak yıkıldı. Yıkımlar Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Adana, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van, Yalova’da 46 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.


Yıkılan kamu binaları içerisinde ağırlığı lojmanlar aldı. İstanbul Bakırköy’deki Hava Harp Okulu lojmanları, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Sarıgazi, Hadımköy, Hasdal, Tuzla, Üsküdar, Yeni Levent’teki Milli Savunma Bakanlığı lojman ve tesisleri, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Silivri, Sultanbeyli’deki Sağlık Bakanlığı lojman ve aile sağlık merkezleri, Şişli’deki Emniyet Müdürlüğü lojmanı ile Fatih’teki Emniyet Müdürlüğü binası afet yasası gereğince yıkıldı. Farklı illerde yıkılacak kamu binaları arasında emniyet müdürlüğü binaları ile polis merkezi binaları, uçak hangarı, misafirhane ve karargâh da bulunuyor.



Bugün


Geri Dön