27 / 04 / 2024

Türkiye'de üretilen bal, 52 ülke arasında en çok tercih edilen bal oldu

Türkiye'de üretilen bal, 52 ülke arasında en çok tercih edilen bal oldu

Türkiye'nin en önemli üretim ve ihraç ürünleri arasında yer alan bal ürerimi, yılın dokuz ayında Amerika, İsrail ve Almanya başta olmak üzere 52 ülkede en çok tercih edilen bal oldu. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye'nin en önemli üretim ve ihraç ürünleri içerisinde bulunan Türk balı, bu senenin yılın dokuz ayında İsrail, ABD ve Almanya başta olmak üzere 52 ülke arasında en fazla tercih edilen ürün oldu. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) hazırladığı verilere göre dünya bal üretimin sektöründe Çin'den sonra ikinci, ihracatında ise 12. sırada bulunan Türkiye, ocak-eylül döneminde ise 7 bin 137 ton bal ihraç gerçekleştirdi.

Türkiye de üretilen bal, 52 ülke arasında en çok tercih edilen bal oldu

DIŞ SATIMDAN 23 MİLYON KAZANÇ ELDE EDİLDİ

Öte yandan söz konusu dış ihracattan 23 milyon 393 bin 402 dolar kazanç elde edildi. Buna göre ülke ihracatında 9 milyon 925 bin 259 dolarla ABD ilk sırada yer aldı. Senenin üçüncü çeyreğinde geçen sene aynı döneminden farklı olarak Hırvatistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Arnavutluk, İzlanda, İsveç, Suriye, Özbekistan ve Kamerun'a da bal satışı yapıldı. Türkiye'nin bal ihracatının iki milyon 339 bin 571 dolarlık bölümüde Doğu Karadeniz'de faaliyet yapan şirketlere yapıldı DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2023 yılının ilkbahar ve yaz sezonunun çok kurak geçmesinin bal verimini olumsuz etkilediğini kaydetti. Bu sebep ile bal rekoltesinin az kaldığını söyleyen Gürdoğan, rekoltenin düşük kalmasına bağlı olarak ihracatın bekledikleri düzeyde seyretmediğini belirtti.

İHRACAT 35 MİLYON DOLARI BULACAK

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sene sonunu 35 milyon dolar civarında ihracat potansiyeli ile kapatmayı beklediklerini söyleyerek, "Aslında dış ticaret rakamlarına yansımayan, ülkemize gelen turistlerin dönüşlerinde satın alıp yanlarında götürdükleri balın da ihracatımıza olumlu katkısı bulunuyor. Bu sayede Türk balının tanınırlığı da artmış oluyor." diye konuştu. Turizm potansiyelinin önümüzdeki günlerde bal ihracatını artıracağını vurgulayan Gürdoğan, markalı, kaliteli ve ambalajlı ürün üretiminin de ihracatta önemli olduğunu belirtti.

SON DAKİKA! Arıcılık yapanlara yeni destek müjdesi: Tam bu kadar verilecek! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Arıcılık yapmak isteyenlere müjde! Devlet yüzde 70 hibe verecek! Kavanozunu 400'e satabilirsiniz!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön