Türkiye'deki 78 bin 445 asansörden 47 bin 371’i kullanılamaz!
Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 2015 yılı itibariyle 55 ilde 261 belediye ile imzaladığı protokoller çerçevesinde asansörlerin periyodik kontrollerini gerçekleştiriyor.
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Enstitü’nün 2012 yılından bu yana gerçekleştirdiği bu hizmetle ilgili bir açıklama yaptı. Korkmaz’ın açıklamasında “TSE, asansör periyodik kontrol faaliyetlerine başladığı 2012 Mayıs ayından bugüne kadar periyodik kontrol ve takip kontrolü olmak üzere toplam 227 bin 318 asansörün kontrolünü gerçekleştirdi. 2012’de 23 ilde 25 bin 432 asansörün periyodik kontrol ve takip kontrolünü gerçekleştiren TSE, bu çalışmalar sonucunda asansörlerin yüzde 65.85 oranında kullanılamaz durumda olduğunu tespit etti. 2013’te 30 ilde 57 bin 475 periyodik kontrol ve takip kontrolü gerçekleştiren Enstitü, bu asansörlerden 35 bin 747’sinin kullanılamaz durumda olduğu ortaya çıktı.
55 İLDE DENETİM
2014’te 46 ilde yapılan 65 bin 966 denetim sonucunda kırmızı etiket iliştirilen asansörlerin sayısı 39 bin 552 olarak tespit edildi. 2015 yılı Haziran ayında asansör periyodik kontrollerine ilişkin daha kapsamlı ve yeni hükümler getiren ‘Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ve protokol imzalanan belediye sayısının 55 ilde 261’e yükselmesi ile Enstitü’nün 2015 yılında periyodik ve takip kontrol sayısı yüzde 19 arttı. TSE, 2015’te 78 bin 445 asansörün kontrolünü yaptı. 61 bin 275 periyodik kontrolde asansörlerin yüzde 23’ünün (13 bin 934 asansör) güvenli, yüzde 77’sinin (47 bin 371) ise kullanılamaz durumda olduğunu tespit edildi” denildi.
Star
Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Her gün apartmanımızda, iş yerimizde ve sosyal alanlarda kullandığımız asansörler tehlike saçıyor. Türkiye'de kontrolleri yapılan asansörlerin yüzde 77'si kullanılamaz halde.
Türkiye'de birçok insan bindiği asansörde kırmızı etiketle karşılaşıyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahattin Korkmaz da 2015 yılında 61 bin 275 periyodik kontrolde asansörlerin yüzde 23'ünün (13 bin 934 asansör) güvenli, yüzde 77'sinin (47 bin 371) ise kullanılamaz durumda olduğunun tespit edildiğini söyledi. Bu oran bir önceki yıl yüzde 60'ların da altına kadar gerilemişti.
Hangi renk, hangi anlama geliyor?
Kırmızı etiket: Eğer bindiğiniz asansördeki etiketin rengi kırmızıysa, endişelenin. Çünkü bu renk etiket yapılan kontroller sonucu ‘güvensiz' olan asansörler için kullanılıyor.
Sarı etiket: Asansör şayet kusursuz değil ama ciddi sorunlar çıkarmayacak kadar da arızalıysa sarı etiket kullanılıyor.
Mavi etiket: Bu renk asansörün hafif kusurları olduğu anlamına geliyor.
Yeşil etiket: Bindiğiniz asansördeki etiketin rengi yeşil ise endişelenmenize gerek yok. Bu renk, yapılan muayene sonucu asansörün ‘kusursuz' olduğu anlamına geliyor.
Arıza varsa ruhsat yok
Yönetmelik, 2015 yılı Haziran ayında yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikte getirilen en önemli değişiklik, yeni ruhsat alacak bir binanın belediyeden ruhsat alabilmesi için sunması gereken evraklar. Evrakların arasına, binadaki asansörler için A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından düzenlenecek raporun eklenmesi gerektiğini söyleyen TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, “Söz konusu raporda yeşil etiket alamayan asansörlerin olduğu binalar, belediyeler tarafından tescil edilememekte, dolayısıyla bina ruhsat alamamaktadır” dedi.
Yeni yönetmelikle getirilen ikinci önemli değişiklik takip kontrollerinde süreç sınırlaması. Buna göre Muayene Kuruluşu, periyodik kontrol sonucu kırmızı etiket iliştirdiği bir asansörün takip kontrolünü 30 gün içinde, sarı etiket iliştirdiği asansörün takip kontrolünü ise 60 gün içinde yapmak zorunda.
Meydan
Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Kış aylarında satışı artan gaz yakan cihazlar ve elektrikli ısıtıcıların yapılan denetimlerde ölüm tuzağı olduğu ortaya çıktı. Denetimler sonucunda gaz yakan cihazlarda uygunsuzluk oranı yüzde 13.45, elektrikli ısıtıcılarda yüzde 11.43 olarak belirlendi.
Piyasa gözetimi kapsamında yapılan denetimler vatandaşın hem kandırıldığı hem de hayatının hiçe sayıldığını ortaya koydu. Soğuk havaların başlamasıyla hemen her gün gaz kaçağından kaynaklanan ölüm haberleri duyar olduk. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre 2015 yılının dokuz aylık döneminde yapılan denetimlerde kış aylarında kullanımı artan gaz yakan cihazlar ile elektrikli ekipmanlara yönelik yapılan denetimlerde de önemli miktarda uygunsuzluğa rastlandı. İçerisinde elektrikli ısıtıcılarında bulunduğu elektrikli ekipmanlarda uygunsuzluk oranı yüzde 11.43 olarak tespit edildi. Gaz yakan cihazlardaki uygunsuzluk oranı ise yüzde 13.45 oldu. Bakanlık yetkilileri vatandaşın soğuk kış günlerinde kullandıkları ürünlere dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Yine aynı dönemde toplam 3 bin 64 asansör denetlenirken bunlardan bin 12 adedinin belirlenen kriterleri taşımadığı ortaya çıktı.
AKARYAKITA DİKKAT
20 milyona yakın araç sahibinin sürekli olarak gittiği akaryakıt istasyonlarında da tüketicinin mağdur edildiği ortaya çıktı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde 190 bin akaryakıt sayacı denetime tabi tutulurken 2 bin 173 tanesi uygunsuz bulundu. Bakanlık yetkilileri tespit edilen 2 binin üzerindeki akaryakıt sayacının eksik ürün verdiğine dikkat çekiyor. Bu istasyonlara yönelik 1 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandı. Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan diğer ürün gruplarına bakıldığında hazır ambalajlı mamuller ile petrol ve petrol ürünlerindeki uygunsuzluk dikkat çekiyor. Petrol ve petrol ürünleri grubundan denetime tabi tutulan toplam 27 bin 306 üründen 962 tanesi uygun bulunmadı. Aykırılıkların nedeni geçersiz marker ölçümü, otomasyon sistemi çalışmayan istasyon, kaçak tüp dolumu yapan LPG istasyonu sorumlu müdür olmayan LPG istasyonu ile ATC’siz sayaç oldu. Uzmanlar kaçak dolum yapan otogaz istasyonları konusunda vatandaşın dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek can kayıplarının olabileceğini dile getiriyor.
Star/ Ercan Baysal