Türkiye'deki konut sahipliği oranı yüzde 55,5’e geriledi! En yüksek düşüş orta gelir grubunda!
BETAM'ın araştırmasına göre, Türkiye'de 2010’da yüzde 59 olan konut sahipliği oranı 2021'de yüzde 55,5’e düştü. İşte ayrıntılar...
2014’TEN İTİBAREN GERİLEMEYE BAŞLADI
BETAM’ın araştırma notunda yer alan bilgilere göre, konut sahipliği oranının düşüş göstermediği 2010-2014 aralığında, reel birim konut fiyatında yüzde 28,6’lık yükseliş gerçekleşti.
Sözcü'de yer alan habere göre; bu yükselişe karşın konut sahipliğinde azalma görülmediği vurgulanan notta, "Bunun nedeni aynı dönemde yüksek büyüme sayesinde hanelerin kullanılabilir reel gelirlerinde güçlü bir artışın gerçekleşmiş olmasıdır" ifadelerine yer verildi.
"Nitekim konut ortalama cari fiyat seviyesinin ortalama hane kullanılabilir gelire oranı dört yılda toplamda yüzde 16 artmış, yıllık ortalama artış da yüzde 4 olmuştur" denilen araştırmada, konut sahipliğinin 2014 yılından itibaren gerilemeye başladığı belirtildi.
Araştırmada, her ne kadar ekonomik büyüme son iki senede ortalamada yüzde 6'nın biraz üzerine çıkmış olsa da (2020'de yüzde 1,8 2021'de yüzde 11) vatandaşın gelirindeki yükselişin, konut fiyatlarındaki artıştan daha düşük olması sebebiyle konut sahipliğinin azalmaya devam etmesinin şaşırtıcı olmadığı aktarıldı.
Gelir gruplarına göre de konut sahipliğinin detaylıca incelendiği araştırmada, en düşük gelirli kesimde 10 yılın sonunda konut sahipliğinde ciddi bir azalmanın yaşandığı vurgulandı.
2010 yılında yüzde 51,3 olan konut sahipliği oranının 2021 yılında yüzde 46'ya gerilediğine dikkat çekilen notta, "Ancak bu düşüş çok sert bir dalgalanmanın nihai sonucudur. Bu gelir grubunda çarpıcı olan 2015'e kadar konut sahipliğinin ciddi artışta olmasıdır: Sahiplik oranı yüzde 51,3'ten 54,1'e (yaklaşık 3 puan) yükselmiştir" ifadelerine yer verildi.
Diğer taraftan araştırmada, Türkiye’deki konut sahipliği oranları Macaristan, Polonya, Romanya, Meksika, Şili, Almanya ve İsviçre ile de karşılaştırıldı ve Türkiye'de konut sahipliği oranı, kendisinden çok daha yüksek gelire sahip Almanya ve İsviçre'den oldukça yüksek olduğu belirlendi.
Türkiye’de yüzde 56 olan oran, Almanya’da yüzde 44, İsviçre’de 38 şeklinde tespit edildi.
Araştırmada konu ile ilgili olarak "Bu karşılaştırma, kişi başı gelir ne kadar yüksek olursa konut sahipliği de o ölçüde yüksek olur gibi her zaman geçerli bir ekonomik yasanın olmadığını açıkça göstermektedir" ifadelerini kullandı.
En yüksek konut sahipliğine sahip ülkeler ise sırasıyla Romanya, Macaristan ve Polonya şeklinde sıralandı. 2020 itibarıyla konut sahipliği bu ülkelerde sırasıyla yüzde 97, 88 ve 79 şeklinde belirtildi.
Bu ülkelerde kişi başı gelirin Türkiye'ye benzer düzeyde olmakla beraber, konut sahipliği oranlarının Türkiye'nin çok üzerinde olduğuna vurgu yapıldı.