Türkiye'deki raylı sistem yatırımları yabancıların radarında!
2023’e kadar milyarlarca dolarlık raylı sistemler yatırımına hazırlanan Türkiye, yabancıların radarına girdi. Ancak Türk üreticilerin de pazarı yabancı tekeline bırakmaya niyetleri yok.
SON dönemlerde Türkiye’nin dört bir yanında artan raylı sistemler yatırımları, ‘Eurasia Rail 5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik’ fuarında da etkisini gösterdi. 2023’e kadar milyarlarca dolarlık raylı sistem yatırımı daha yapmaya planlayan Türkiye’de, en büyük payı kapmak için sıraya giren yabancı tren, sinyalizasyon ve ray üreticileri fuarda açtıkları standlarla gövde gösterisi yaptı. Özellikle elektronik aksam ve sinyalizasyon sistemleri alanında da üretim yapan ASELSAN yöneticileri ise Türkiye raylı sistemler pazarını yabancıya bırakmayacaklarını ifade etti.
Demiryolu üstünde hareket eden ne varsa ürettiklerini belirten Çinli raylı sistemler üreticisi CSR Genel Müdür Yardımcısı Osman Balkan, “Türkiye’de MNG ile bir ortaklığımız var. Ankara’da bir fabrika kurduk. Ankara metrosunun bütün araçları bu fabrikada yapılıyor. İmzalanan kontrat gereği üretimde kullanılan bir bölümü yerli üreticiden sağlanıyor” dedi. Yakın gelecekte 80 tane hızlı tren ihalesi olacağısöyleyen Balkan, “Şu anda 20 tren çalışıyor. Sadece yapılacak ihalenin bedeli 3.5-4 milyar doları buluyor. Türkiye bu alanda çok büyük bir pazar. Devlet dışında belediyelerinde metro ve tramvay gibi çalışmaları devam ediyor. Yabancılar Türkiye’de üs kurmaya başladı” dedi.
Ray savaşları
Fuarda da yer alan yabancılara piyasayı bırakmayacaklarını ifade eden Aselasan Ulaşım Sistemleri Grup Başkanı Seyit Yıldırım, ise “Askeri sistemleri sivil alanda kullanıyoruz. Ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon alanında varız. Demiryolunda, altyapı ve üzerinde kullanılan araçları üretebiliyoruz. Ray üzerinde kullanılan araçların yarıdan fazla maliyetini elektronik sistemler oluşturuyor” dedi.Elektronik konusunda Türk üretici olarak pazara müdahale ettiklerini belirten Yıldırım, “Bu alanda bütün sistemler yurtdışından alınıyordu. Hem tren hem de trenlerin hareketini sağlayan bilgisayar sistemlerini üretiyoruz. Şu anda Ankara’ya 20 yıl önce alınan metroların elektronik sistemlerini yeniliyoruz” diye konuştu.
TÜM İHALELERE TALİBİZ
80 trenlik hızlı tren ihalesine de gireceklerinin altını çizen Seyit Yıldırım, “O trenlerde Aselsan sistemlerinin yer almasını istiyoruz. Bundan sonra milli trenin üretimi için çalışacağız”dedi. “Yabancılara artık müdahale etmeye başladık” diyen Yıldırım, “Bundan sonra artık yabancının işi kolay değil. Devlet 2023’e kadar 50 milyar dolar yatırım yapacak. Tüm ihalelere talibiz” diye konuştu.
FUARDA DEVLER YER ALDI
İSTANBUL Fuar Merkezi’nde düzenlenen dünyanın 3’üncü büyük demiryolu fuarı olma özelliğini taşıyan ‘Eurasia Rail 5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik’ Fuarı’na 25 ülkeden 142’si yabancı, toplam 300 firma katıldı.
Hürriyet