27 / 04 / 2024

Türkiye'deki satılık konut stoku iki yılda yüzde 21 arttı! 

Türkiye'deki satılık konut stoku iki yılda yüzde 21 arttı! 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konut piyasasının genel değerlendirmesini yaptı.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2023 yılı konut piyasasının genel değerlendirmesini yaparak, 2024 yılı için öngörülerini açıkladı.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, birkaç yıl önce Türkiye'de barınma sorunu olacağını söylediklerini hatırlatarak 2021’den bu yana Gayrimenkul de fiyatlar yukarı doğru gitiğini ve 2023 ilk çeyreğinde de bu devam ettiğini belirtti.

O dönemlerde müteahhitler satarken, mal sahipleri yüksek fiyatlardan yabancılara kiralarken çok memnun olduklarını ama sonrasında enflasyon ile birlikte satışların tepetaklak olduğu aktarıldı. 

Türkiye deki satılık konut stoku iki yılda yüzde 21 arttı! 

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR DURDURULDU

Cansel Turgut Yazıcı, devletin anlık önlemler almaya çalıştığını ve fiyat artışlarının durulduğuna ama sorunların hala kökten çözümlenmediğine dikkat çekti.

''Önce hastalığın doğru teşhis edilmesi gerekli ki tedavi edilebilsin'' diyen Cansel Turgut Yazıcı, bugün gelinen durumda hem mal sahibi olmanın hem de kiracı olmanın ayrı sorunları olduğuna dikkat çekti.

2024 yılında da  bu sorunun değişmeyeceğini aktaran Cansel Turgut Yazıcı, ''Barınma sorunu devam edecek gibi duruyor. Artan faiz oranları ve kredi olanaklarının sınırlandırılması gayrimenkul alım satımını azalttı. Bu fren ile piyasa bir süre sakin kaldı kalmaya da devam edecek gibi duruyor, enflasyonun gerilemesi için gereken de bu.” dedi.

Türkiye deki satılık konut stoku iki yılda yüzde 21 arttı! 

KONUT SATIŞ STOKU İKİ YILDA YÜZDE 21 ARTTI

2024 yılıyla birlikte gayrimenkul sektöründe  satışta ne kadar mülk  olduğunu değerlendiren  Cansel Turgut Yazıcı,  Satıştaki konut sayısının 500 binler civarında, milyonları odluğunu söyledi.

Üretimim hala yeterince cazip olmadığını ve orta ve uzun vadede barınma sorun olmaya devam edeceğinden bahseden Cansel Turgut Yazıcı, '' 2022 başından bu yana iki senede Türkiyeʼdeki satıştaki mülk stokunun toplamda %21 arttığını görüyoruz.

Kiralıklarda ise aynı dönemde stok artış rakamı yüzde 60ʼa çıkıyor. Stok dinamikleri deprem ve arkasındaki 2-3 ay çok değişse de, sonrası bir raya oturdu. Üç büyük şehri incelediğimizde ise son 2 yılda kiralık stok birikmesinde en büyük travmayı yaşayan ilin yüzde 29 ‘a yakın bir artış rakamı ile  Ankara  olduğunu görüyoruz. Son bir seneyi izlediğimizde benzer dinamikler görüyoruz.'' dedi.

Arsa alıp satmak isteyenlerin işi kolaylaşacak! Emlakjet 'Arsa Dünyası' projesi ile yatırımcıya en doğru arsayı buluyor!

Fahiş konut fiyatları için bir tedbir daha! Toplu değerleme modeli geliyor!

Murat Kurum’dan 650 bin yeni konut müjdesi!

Geri Dön