27 / 04 / 2024

Türkiye’nin deprem haritası yeniden güncelleniyor

Türkiye’nin deprem haritası yeniden güncelleniyor

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu, diri faylar, fay segmentleri üstünde paleosismoloji temelli çalışmalar sürdürecek ve bu çalışmalar sonrasında Türkiye Deprem Tehlike Haritası yeniden güncellenecek. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu imza töreni yapıldı. TÜBİTAK'ın paydaş kurumlalar ortak olarak gerçekleştidiği deprem araştırmalarına yer verildiği törende, üniversite rektörleri ve araştırmacılar da katılım gösterdiler.

Platform, Türkiye bulunan diri faylarının paleosismolojik özelliklerini inceleyerek, bu fayların bulundukları bölgeler için yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koymak için oluşturuldu. Önceliği kaydedilmiş diri faylarla fay segmentleri üstünde paleosismoloji temelli çalışmaların yürütüleceği ve diri fayların geometrilerinin ortaya konulacağı platformla, tekrarlanma periyotlarının oluşturulması, son yüzey kırılmasının tarihlendirilmesi, kayma hızı verisinin elde edilmesi, her bir depremdeki ortalama kayma oranının ve çok segmentli kırılma senaryolarına bağlı olarak oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün kaydedilmesi hedefşer arasıda yer almakta.

Bu proje sonucunda elde edilecek verilerle nüfus yoğunluğuna sahip olan bölgelerde, olası bir yıkıcı depremekarşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararları en aza azaltılacak.

Yapılacak olan bu çalışma ile kurumların veri tabanlarının geliştirilmesine de büyük katkı sağlanması öngörülüyor, AFAD tarafından oluşturulan "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncellenmesinde kullanılabilecek önemli bir veri kaynağı olması hedefleniyor.

Bu kapsamda elde edilen bilimsel ve teknik veriler Türkiye'de yatırım projelerinin ve yerleşim alanlarının planlanmasında organize sanayi bölgelerinin yer seçiminde, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi altyapı projelerinde ilgili kurumlara önemli bir rehber olacak. Platform kapsamında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin (TÜBİTAK MAM) proje yöneticiliğinde, 14 üniversite ve MTA yürütücülüğünde, 19 üniversite ve 3 kamu kurumundan 100'den fazla bilim insanı ve araştırmacı katılımıyla, toplam 19 iş paketi ile iki yıl boyunca çalışmalar gerçekleştirilecek. 150 kişilik araştırmacı ve bursiyer ekip tarafından yürütülecek proje kapsamında çok sayıda lisansüstü öğrenci yetiştirilecek.

Türkiye’nin deprem haritası yeniden güncelleniyor

TÜBİTAK ve AFAD İŞBİRLİĞİNİ ARTIRDI

Programda, afet ve acil durum yönetimi alanında bilimsel araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin niteliğini artırmak, nitelikli insan kaynağı, proje gelişimine katkıda bulunmak ve afet yönetimi alanında taraflar arasında işbirliğini güçlendirmek için TÜBİTAK ve AFAD arasında "Bilimsel Araştırma Geliştirme Yenilik ve İnsan Kaynağı Alanında İş Birliği Protokolü" de imzalandı.

Aktif fay haritası güncellendi! Artık hangi bölgelerde deprem riski yüksek? Deprem uzmanı tek tek sıraladı! 

SON DAKİKA: Büyük deprem riski! Evimin altından fay geçiyor mu? Tam 110 ilçe canlı fay hattı üzerinde bulunuyor!


Geri Dön