02 / 05 / 2024

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

Seçimlerin ardından ekonomide dengeleri yeniden kurmak için finansman arayışına giren Türkiye’nin, dış borç geri ödemeleri, cari açık finansmanı ve deprem maliyetleri gibi nedenlerle, bir yıl içerisinde 200 milyar doların üzerinde dış kaynak bulması gerekiyor.



Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacını inceledi. İşte Bakır’ın yazısı: Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretlerde ana gündemi, dış kaynak teminine yönelik varlık satışı ve yatırım beklentisi oluştururken, Türkiye’nin bir yılda bulması gereken dış kaynak miktarı 200 milyar doların üzerine çıktı.

BAE ile imzalandığı bildirilen toplam 50,7 milyar dolar değerindeki 13 anlaşmanın ayrıntısı merak ediliyor. BAE’nin yılın ilk beş ayında Türkiye’ye yaptığı doğrudan sermaye yatırımı sadece 310 milyon dolar oldu.

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

207,3 MİLYAR DOLAR DIŞ BORÇ ÖDENECEK

Ekonomi yönetimini acil para arayışına iten en önemli etken bir yıl içinde yapılması gereken dış borç servisinin önemli bir payı var. Merkez Bankası, kamu ve özel sektör ile birlikte Türkiye’nin bir yıl içinde yapması gereken toplam dış borç geri ödemesini 207,3 milyar dolar olarak açıkladı. Bunun 44,4 milyar dolarını Merkez Bankası, 119,5 milyar dolarını ise özel sektörün yapması gerekiyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön