23 / 07 / 2024

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

Türkiye’ye acilen 200 milyar dolarlık dış kaynak lazım!

Seçimlerin ardından ekonomide dengeleri yeniden kurmak için finansman arayışına giren Türkiye’nin, dış borç geri ödemeleri, cari açık finansmanı ve deprem maliyetleri gibi nedenlerle, bir yıl içerisinde 200 milyar doların üzerinde dış kaynak bulması gerekiyor.




CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN İHTİYACI

Yapılacak dış borç geri ödemelerinin 109,3 milyar dolarını kamu ve özel sektörün aldığı krediler, 98 milyar dolarlık bölümünü ise yabancıların Merkez Bankası’ndaki mevduatları ile bankalardaki döviz tevdiat hesapları (DTH) ve diğer mevduatlarından oluşuyor. Tüm bu kalemlerinin yüzde 90’lık kısmının vadesinde yenileneceği varsayılırsa, gelecek bir yıldaki toplam geri ödeme 120 milyar dolara iniyor. Ancak hızla büyüme eğilimindeki cari işlemler açığı da ülkenin dış kaynak ihtiyacını yukarı doğru çekiyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin elde ettiği toplam döviz geliri ile ithalat başta olmak üzere yaptığı döviz giderlerinin farkı olan cari işlemler açığı geçen yıl mayıs ayı sonunda 22,6 milyar dolardı. Son bir yılda ise rakam 60 milyar dolara çıktı.


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön