29 / 04 / 2024

Türkiye’ye Rusya ile ticaret baskısı artıyor! Ekonomide ipler gerildi

Türkiye’ye Rusya ile ticaret baskısı artıyor! Ekonomide ipler gerildi

Rusya’ya Türkiye üzerinden yapılan ticaretin hızlanması, Rusya’ya yaptırımlar uygulayan Avrupa ve ABD’yi kızdırdı. Amerikan hükümetinden bir heyet Türkiye’ye gelerek Türk iş insanlarını ve de Ankara yönetimini yaptırımlar konusunda uyardı.



Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın uzamasıyla, ABD ve AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları da arttı. Ancak Rusya’ya Türkiye üzerinden yapılan ticaretin artması, Batı ülkelerini kızdırdı. Haziran ayında STK’lara gönderilen ‘mektuptan’ sonra, şimdi de ABD hükümetinden bir heyet geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelerek Türk iş insanlarını yaptırımlar konusunda tekrar uyardı.

ABD ve AB’nin ambargolarıyla karşı karşıya kalan Rusya’da hükümetin, mart ayı itibarıyla paralel ithalata izin vermesi, Türkiye’yi Rusya’ya yönelik transit huba dönüştürdü. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen farklı yükler, ambargo taramasının ardından Türkiye’nin çeşitli limanlarına boşaltılıyor ve bu mallar millileştirilmeden reexport işlemi kullanılarak Rusya’ya gidecek gemilere aktarılıyor.

Gümrüklü bölgelerde karayolu taşımaları için de buna yakın bir yöntem kullanılıyor. Birçok Rus şirketi de söz konusu paralel ithalatı gerçekleştirebilmek amacıyla Türkiye’de temsilcilikler açtı ve firma ortaklığına gitti. Türkiye’de kurulan Rus merkezli şirket sayısı da bu yılın ilk 8 ayında yıllık bazda yaklaşık 4’e katlandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön