26 / 07 / 2024

Türkler, evlerinde boşlukları değerlendiriyor!

Türkler, evlerinde boşlukları değerlendiriyor!

Biriktirmeyi ve saklamayı çok seven biz Türkler, evimiz ne kadar büyük olursa olsun, hep biraz daha fazla alana ihtiyaç duyarız...  


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


 Gözümüze değerlendirilebilecek yeni bir köşe iliştiği zaman da, hemen orasıyla ilgili hayaller kurmaya başlarız. Özellikle de atıl durumda olan girinti-çıkıntılar için harika fikirler geliştirebiliriz!

Evdeki boş köşeler, merdiven altları, duvar dipleri ve nişler, o ana kadar aklınıza gelmemiş çözümlerle değerlendirilebilir. Sanat eserlerini sergileyebileceğiniz alanlardan, keyifli okuma köşelerine, giysi odalarından, çalışkan organizatörlere pek çok fikre kucak açabilecek bu alanlar için önce ihtiyacınızı belirleyin, sonra harekete geçin.

Nişler
Nişleri çoğu kez hiçbir şeyin sığdırılamadığı ve artık umut kesilen bir mimari unsur olarak tanımlayabiliriz. Nişlere yapılacak en ˜bilgili" hareket, onlara duvar renginde, ahşap ya da cam raflar monte ederek kitaplarınız için ekstra bir alan yaratmak olacaktır. Hepsi sığmaz diyorsanız, sadece tek bir kategoriyi yerleştirebilirsiniz; örneğin gezi kitaplarınızı ya da kişisel gelişim kitaplarınızı. Bunun dışında nişler, koleksiyonlarınızı sergilemek için de iyi bir çözüm olabilir.

Merdiven girintisi
Merdivenler en çok girinti ve çıkıntıya ev sahipliği yapan alanlardandır. Hem sahanlıklar, hem de girişlerin kenarları değerlendirilmeyen boşluklarla doludur. Eğer yazlığınız ya da yaşadığınız ev çift katlıysa, merdivenlerin sunduğu bu fırsatı geri çevirmeyin ve stilinize-bütçenize uygun şömineyi bulmak için araştırmalara başlayın. Önüne atacağınız konforlu bir berjer ve halı ile kışın keyfine keyif katabilirsiniz.

Eğimli tavan
şžeklinden dolayı gözden çıkarılmış bir çatı katı alanınız varsa uygun tadilatlardan sonra burada yazlık barbeküler ve çatı katı sohbetleri için minik bir mutfak tasarlayabilirsiniz. Bir marangoza sipariş edebileceğiniz mutfak mobilyasını yapı marketlerde yer alan modüler seçeneklerle de rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Merdiven altı
Ölü alanlar olarak kalan merdiven altı girintileri için ilk akla gelen burayı gömme dolapla tamamen kapatarak ilave bir depolama alanı yaratmaktır. Ancak eğer merdivenin indiği yer salonunuzsa, bu seçim şık bir görüntü yaratmaz. Duvarına simetrik bir fotoğraf-tablo yerleşimi yapabilir, küçük bir çalışma köşesi, şara; kavı ya da kitaplık oluşturabilir; derinliği az olan raflı mobilyalarla değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınız varsa, bir kapı ile kapatıp içeride bir misafir tuvalet oluşturmanız da mümkün. Merdiven basamaklarınızın yüksekliğini çekmece yaparak çözümlemek de çok işinize yarayabilir.

Açık raflar
Özellikle mutfak, çocuk odası ve yatak odasında boş bir duvar varsa, buraya yerleştireceğiniz merdiven tipi açık raf sistemleri pratik kullanım sağlar. Ancak   raflarınız için aynı tipte kutular kullanmanız ve mümkünse hepsi benzer renkte ürünler yerleştirmeniz görünüm açısından çok önemli.

 ˜Toz pembe"
Toz pembe, uzun süredir sadece genç kızların rüyalarını sembolize eden bir renk değil. Rüştünü çoktan ispatladı. Patine ve eskitme mobilyalar, antika porselenler, ferforje detaylar, ağaç dalları, danteller, ketenler ve beyazla karışarak hem kış, hem de yaz evlerinde rahatlatıcı ve dinlendirici bir rol üstlendi. Hem de diğer pek çok renkle kavgaya tutuşmadan...

˜Sade"
Türk tasarımcıların ürünlerini sergilemeleri için bir platform ve vitrin görevi gören Maybeshop"un Turkish Reforms koleksiyonundan Erdem Akan tasarımı ˜Sade", hem Türk kahvesi hem de espresso için kullanabileceğiniz bir porselen fincan.

˜Dekoloji"
Eskiden œiyi tasarım, yalnızca seri üretime ve pazarlamaya uygunluğu, ekonomisi, ve fonksiyonelliği ile değerlendirilirdi. Zaman içinde insanoğlu bu ürünlerin yarattığı çöp dağları ile karşılaştı. Bu nedenle XXI. yy.da tasarımcılar için en büyük mücadele, doğaya zararı olmayan ürünler geliştirmek oldu. Ekolojik tasarımın en önemli önerilerinden biri de, halihazırdaki ürünleri değerlendirerek yeniden kullanıma geçirmek. Bu nedenle bavuldan bir koltuk görmek artık şaşırtıcı değil!
Hürriyet/Melda Narmanlı çimen


Geri Dön