21 / 05 / 2024

Tütün mamüllerindeki yasa dışı ticaret yüzünden devlet 70 milyar lira vergi kaybına uğruyor!

Tütün mamüllerindeki yasa dışı ticaret yüzünden devlet 70 milyar lira vergi kaybına uğruyor!

Tütün mamüllerindeki kaçakçılık tütün sanayicileri isyan ettirdi. Sanayiciler yasa dışı ticaretten hem ülke ekonomisinin hem de toplumun büyük zarara uğradığını belirterek ilave düzenlemeler ve denetimler ile kaçakçılığın önlenmesini istiyor.



AÇIK TÜTÜNE DİKKAT!

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, kaçak sigara ticaretinin 2014 yılında yüzde 20,7’ye çıktığını hatırlatarak ancak devletin kararlı mücadelesi, mevzuat düzenlemeleri ve etkili saha önlemleri sayesinde 2020 yılı sonunda bu oranın yüzde 1,5'e kadar gerilediğini söyledi. Yüce, ancak 2022 yılı sonu itibariyle bu oranın yüzde 6 seviyesine yükseldiğini belirtirken, son dönemde kaçak sigara trendinde tekrar bir artış görülse de günümüzde yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin büyük bir bölümünü; yasa dışı açık tütün, doldurulmuş makaron ve bandrollü tütünden hazırlanan makaronların toplam yasa dışı tütün ticaretinin yüzde 25,8’ini oluşturduğunu kaydetti. Yüce, 2016 yılında 6 bin civarında olan yasa dışı açık tütün ve dolu makaron satan noktaların sayısının bugün yaklaşık 20 bine ulaştığına dikkat çekti.

Imperial Tobacco Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili veÜlke Müdürü Can Menteş de, devlet tarafından yürütülen mevcut operasyonların devamının ve kapsamının genişletilmesinin önemine dikkat çekerek yapılacak bazı mevzuat düzenlemeleri ve ilave denetimler ile yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin önlenebileceği görüşünü dile getirdi.


Geri Dön