TZOB Başkanı Bayraktar: Üreticide 2 lira olan ürün markette 16 liraya satılıyor! Yüzde 683'lük fiyat farkı...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında üretici ve market arasındaki en çok fiyat farkının göründüğü ürünleri sıraladı. Bayraktar, en fazla farkın yüzde 683 ile limonda görüldüğünü belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında üretici ve market arasındaki en çok fiyat farkının göründüğü ürünleri peş peşe sıraladı.
Bayraktar, yaptığı son dakika açıklamada, ekim ayı üreticiyle market arasındaki fiyat değişimlerini, değişimlerin sebeplerini değerlendirdi.
Ekim ayında üretici ve market arasındaki en çok fiyat farkının yüzde 683 ile limonda görüldüğünü aktaran Bayraktar, limondaki fiyat farkını kuru soğan yüzde 234 ile marul yüzde 214,8 ile maydanoz yüzde 200,4 ile kırmızı mercimek yüzde 197,8 ve elmanın yüzde 191,4 ile takip ettiğini kaydetti.
Bayraktar, limonun 7,8 kat, marulun 3,1 kat, soğanın 3,3 kat, maydanoz ve kırmızı mercimeğin 3 kat ve elmanın 2,9 kat fazlaya satıldığına dikkat çekti.
ARADAKİ FİYAT FARKI DUDAK UÇUKLATTI
Üretici ile market fiyatları arasındaki fiyat farklarını tek tek açıklayan Bayraktar, üreticide 2 lira 10 kuruş olan limon 16 lira 44 kuruşa, 17 lira 50 kuruş olan kırmızı mercimek 52 lira 11 kuruşa, 7 lira 71 kuruş olan marul 24 lira 28 kuruşa, 3 lira 94 kuruş olan kuru soğan 13 lira 16 kuruşa, 3 lira 61 kuruş olan maydanoz 10 lira 84 kuruşa, 9 lira 50 kuruş olan elma 27 lira 68 kuruşa markette satıldığı bilgiisni aktardı.
MARKETTE EN ÇOK DOMATESİN FİYATI ARTTI
Bayraktar ekim ayında, markette 37 ürünün 16'sında fiyat azalışı 21'inde fiyat artışı görüldüğünü belirterek, markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 37,4 ile domates olduğunu ifade etti.
Domatesteki fiyat artışını kuru incir yüzde 23,7 ile , yeşil mercimek yüzde 17 ile, nohut yüzde 16,1 ile kuru fasulye yüzde 13,9 ile takip ettiğine dikkati çeken Bayraktar, markette fiyatı en çok düşen ürünün ise yüzde 26,3 ile ıspanak olduğunu, bu ürünü fındık içi yüzde 21,4 ile yeşil fasulye yüzde 18 ile kuru soğan yüzde 17,6 ile ve limonun yüzde 15,9 ile izlediğini belirtti.
FİYAT DEĞİŞİMİNİN NEDENLERİ
Bayraktar, üretici fiyat değişiminin sebeplerine de değinerek, limonda erkenci ürün mayer çeşidinin arzının yükselmesinin limon fiyatlarında inişe yol açtığını kaydetti. Yeşil soğan, yeşil fasulye, ıspanak arzındaki artışların bu ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansıdığını kaydeden Bayraktar, "Kuru soğanda üretimin arttığının yanında ihracatın tamamen açılmaması ürün fiyatına aşağı yönde baskı yaptı. Kabak ve domates üretiminde tarladan seraya geçiş, ürün fiyatlarının artmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.
Erkenci çeşit limonda fiyat düşüklüğü devam ederken, bu durumun diğer narenciye ürünlerinde de görülmemesi için tedbir alınması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, geçen seneye göre limonda gerçekleşen fiyat düşüklüğünün, daha az olmakla beraber mandalinada da görüldüğüne dikkati çekti.
İzmir'deki cezaevi arazisinin yüzde 85'ini betona bırakan imar planı iptal edildi!