06 / 05 / 2024

Uğurcan Ecemiş Antalya'da yapılan çalışmaları anlattı!

Uğurcan Ecemiş Antalya'da yapılan çalışmaları anlattı!

Antalya İleri Gazetesi İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı'nda çalışan İnşaat Mühendisi ve Kamu Yönetimi Uzmanı Uğurcan Ecemiş ile röportaj yaptı. İşte o röportaj...



Uğurcan Ecemiş kimdir? Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? 


Niğde Çamardı doğumluyum. İlköğretim, ve lise eğitimimi Niğde'de tamamladım. Liseden sonra Kara Harp Okulu'nu kazandım. Kara Harp Okulu'nda İstihkam ve İnşaat Bölümü'nde okudum, inşaat bölümünde İstihkam Subayı olarak Silahlı Kuvvetleri'mizin takım, bölük ve tabur komutanlıklarında ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yaptım. 1996-2000 yılları arasında Elazığ'da tabur komutanlığı görevimden sonra kendi isteğimle emekli oldum. Emekli olunca hem tarihi hem doğal güzelliklerine hayran olduğum Antalya'ya yerleştim. 


Çalışmaya alışkın insan olduğumuz için iş hayatına tekrar başladım. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ilk olarak Toptancı Hali Daire Başkanlığı'nı ve Zabıta Daire Başkanlığı'nı beraber yürüttüm. Bütiinşehir Yasası'nın hayata geçmesi ile de Büyiikşehir Belediyesi'nin hizmet sınırları büyüdü. Daha iyi hizmet için yeni daire başkanlıkları açıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in görevlendirmesi ile İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı'nda iki aydan beri görev yapmaktayım. İnşaat Mühendisi ve Kamu Yönetimi Uzmanıyım. Evliyim ve iki oğlum var. 


Bütünşehir Yasası ile yeni daire başkanlıkları kuruldu. Bunlardan birisi de İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı. Bu birimin asli görevi nedir? Neler yapar? 


İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı bu yeni yasayla birlikte Büyükşehir Belediyemiz tarafından kurulmuş bir daire başkanlığımızda. Aşağı yukarı bir seneye yakında hizmet veriyor. İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın asli görevi, Büyükşehir Belediyesi'nde yatırım yapan ve hizmet veren daire başkanlıkları arasındaki koordinasyonu sağlamak, plan yatırımların zamanında bitmesi için takip etmek, herhangi bir aksaklık veya bir şey olduğu zamanda ilgili daire başkanlığını haberdar etmektir. Yıl sonunda planlanan hedeflere ulaşılması için gerekli gayreti göstermek ve yıl sonunda, biz ne yaptık ne yapmadık diye kritiğini yapmak. Muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın Büyükşehir'e yaptıkları talepleri alarak, ilgili daire başkanlığına talepleri bildirmektir. Vatandaşın taleplerini en kısa zamanda yapılması için çalışmak, eğer yapılamıyorsa da yapılamama sebebi hakkında vatandaşı bilgilendirmektir. Burada en önemli nokta koordinasyondur. İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak daire başkanlıkları arasındaki koordinasyonu sağlayarak, vatandaşın taleplerini en kısa zamanda yerine getirilmesini sağlıyoruz. 


Bütünşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonra kurduğunuz ilçe birimleri hakkında bilgi verir misiniz? 


Şimdi biliyorsunuz, Bütünşehir Yasası ile 2014 Nisan ayından itibaren beldeler kapatıldı, köylerimiz mahalleye dönüştü. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin mülki sınırları da bütün Antalya'yı kapsadı. Yasanın geçmesi ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Tiirel bir yandan geçmiş dönemin eksikliklerini gidermeye çalışırken bir taraftan da Bütünşehir Yasası'nı uyguladı. Yapılanmaya gidilirken birimleri genişleterek talepleri yerine getirmeye başladık. 1 Nisan 2014'ten sonra hemen hizmet verilmeye başlandı. Çünkü hizmet durmaz. Bu dönemde biz 19 tane ilçemizde 16 tanesinde İlçe Hizmet Birimi Müdürlükleri açtık. Hizmet birimlerimiz iki müdürlük var. Biri Asat"ın müdürlüğü ilçe hizmet birimi, biri de Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe hizmet birimi müdürlüğü. Hepsini tek çatı altında toplayan Antalya Büyükşehir Belediyesidir. İkisi de tek çatı altından hizmet veriyor. Çünkü ikisinin farklı yatırımları var. Üç ilçemizde İlçe Hizmet Birimimizi açmadık. Bunların birisi Muratpaşa, birisi Kepez, birisi de Aksu. Bu ilçelerle iç içe çalıştığımız için böyle bir şeye gerek duymadık. Ama ileri safhada nasıl olur bilemeyiz. Asat aracılığı ile yaptığımız hizmetler Antalya'nın tarihinde görülmemiş hizmetlerdir. Eski merkez beş ilçeye alt yapı sorunları ile 2017'ye kadar 479 trilyonluk yatırım yaptık. İlçeler arasında ayrım yapmadan hizmetlerimizi sürdürüyoruz. İlçeler şimdiye kadar görmediği hizmet yağmurunu görmeye başladı. Hizmetlerin bu kadar kısa zamanda hizmete sunulmasında koordinasyon olarak İlçe Hizmetlerine çok iş düşüyor. 


Ne gibi çalışmalar yaptınız? 

Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız önemli yatırımlar nelerdir, şu zamana kadar neler yaptık diye bir çalışma yaptık elimize tam 300 yaprak 600 sayfalık bir doküman çıktı. Bunlar sadece bir buçuk yıl içinde yapılmış olan hizmetler. Örnek vereyim, kırsal hizmetlerin sadece Akseki'ye yaptığı hizmet 5,5 trilyon. 3 trilyonluk mezbaha, otogarı olmayan ilçenin otogar inşaatını attık. Bölge için köy konakları, okul onarımları, yeni açılan ASMEK binası, mezarlık hizmetleri, duraklar. trafik levhaları. Bunlar bizim sadece Akseki'ye yaptığımız hizmetler. Daha iki gün önce biz Manavgat'ta ve Serik'te arıtma tesislerinin açılışını yaptık. Orada 40 trilyonluk iki ayrı yatırım var. Birisi Manavgat'taki 43 trilyonluk, 500 bin kişilik hizmet verecek bir yatırım. Birisi de Serik'teki 36 trilyonluk 200 bin kişiye hizmet verecek 20 yıllık arıtma tesisi. Çevreci belediye böyle olur. Bu arıtma tesisleri olmasa pis sular nereye gidecek? Geçen hafta İbradı'yı ziyaret ettik. 8 yıldır halledilemeyen alt yapı çalışmalarını başlatıp geldik. İbradı da spor salonu vardı. 


Onu sosyal faaliyetlerde kullanması için hemen talimatları verip koordine ettik. Emniyet binasıyla ilgili Emniyet Müdürüyle görüşüp buranın üst katını misafirhane diğer alt katlarını ise ASMEK gibi sosyal faaliyetlerde kullanılması için çalışmalara başladık. İki köy arasında yılan hikayesine dönen yol çalışmasını ilgili daire başkanlığımıza ileterek çözüme kavuşturduk. Derler ya halka verilen hizmet hakka verilen hizmettir anlayışıyla belediye ayrımı yapmadan çalışıyoruz. 


Bütünşehir Yasası vatandaşa ne gibi ayrıcalıklar kattı? Vatandaşa daha hızlı hizmet ulaştırma, onları mutlu etme konusunda ne düşünüyorsunuz? 

Bütünşehir Yasası'nın en güzel yanı, vatandaş Büyükşehir Belediye Başkanına rahatlıkla ulaşıp derdini direk kendine anlatabiliyor. Alanya'da Ak Köprü'nün temel atma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in yanına Hacı Mustafa Amcamız geldi. Taleplerini direk söyledi. İlçe Hizmetleri olarak bizde hemen koordine edip Mustafa Amcamızın işini hallettik. Menderes Türel'in mimarı olduğu MUBİM ile de Antalya'nın en ücra köyündeki muhtar talebini yazıyor. Birim olarak yine aynı şekilde koordinasyonu sağlayıp, ilgili birime ulaşarak vatandaşın işini hızla hallediyoruz. Gazipaşa Yakacık'tan Manavgat Yeşilbağ ve Kaş Kınık'a kadar Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet yağmuru devam edecek. 


Antalya İleri


Geri Dön