29 / 04 / 2024

Ukrayna Limanı'ndan yola çıkan ilk Türk yük gemisi Zonguldak'a ulaştı

Ukrayna Limanı'ndan yola çıkan ilk Türk yük gemisi Zonguldak'a ulaştı

Rusya'nın limanlarını abluka altına almasının ardından Ukrayna'da bekleyen gemilere izin çıktı. Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında son dönemde yapılan diplomasi trafiği sonuç verdi. Mariupol'den yola çıkan ilk Türk kuru yük gemisi Zonguldak Limanı'na yanaştı.



Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 Perşembe günü başlayan savaşın üzerinden 125 gün geçti.

Savaş nedeniyle Ukrayna limanları Rus ablukasına alınmış gemilerin çıkışına izin verilmiyordu.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında yapılan görüşmeler sonrasında ülkeden "Tahıl koridoru" açılması gündeme gelmişti. Yapılan görüşmeler sonuç verdi ve Ukrayna'nın Mariupol Limanı'ndan ayrılan ilk Türk kuru yük gemisi "Azov Concord" Zonguldak Limanı'na ulaştı.

Söz konusu Mariupol Limanı Ukrayna askeri, Rus ordusu ve ayrılıkçı güçler tarafından kontrol ediliyor.

Mariupol Limanı'nda 120 gündür bekleyen "Azov Concord" isimli Türk gemisi, geçtiğimiz 21 Haziran'dan limandan demir aldı.

8 bin 154 ton demir cevheri yüküyle ilk önce Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na giden Azov Concord'a 26 Haziran da Rus limanına ulaştı. Novorossiysk'den 26 Haziran'da hareket eden Türk kuru yük gemisi 28 Haziran itibarıyla Zonguldak Limanı'na yanaştı.

Türk gemisinde 14 personeli görev yaptığı öğrenildi.

18 metre genişliğinde 142 metre uzunluğundaki gemide yüklü demir cevherinin Kardemir Demir Çelik Fabrikası'na gönderileceği bildirildi.

"Kırmızı hat diplomasisi" kapsamında görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetler Moskova'da görüşmüş, toplantının ardından "Azov Concord" isimli Türk gemisi, Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolündeki Mariupol Limanı'ndan ayrılan ilk yabancı gemi olmuştu. 

Gıda krizinin çözümü ve Ukrayna limanlarında bekleyen gemilere izin verilmesine yönelik Türk ve Rus askeri heyetleri arasındaki toplantı 22 Haziran'da Moskova’da gerçekleştirilmişti. 

Yapıcı ve oldukça olumlu havada geçtiği aktarılan 'Kırmızı Hat' toplantısı sonucunda krizin çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında anlaşmaya varılmasına karar verilmişti.

Gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı'nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların Türkiye'ye güvenli bir şekilde nakledilmesi konuları Milli Savunma Bakanlığından bir askeri heyetin Rusya'da bir dizi görüşme yapmasının ardından sonuca bağlanmıştı. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön